Platform voor de tuin- en groenprofessional
Herinrichting buitenruimte bij IKEA
Het insectenhotel bij de IKEA in Duiven.

Herinrichting buitenruimte bij IKEA

Van leeg asfalt naar een buitenruimte vol natuur

De wandeling van het parkeerdek naar de IKEA in Duiven was niet aantrekkelijk, vonden ze. Te veel asfalt zorgde voor een kaal aangezicht. Ook de riolering moest worden aangepakt, en dus kwam er ruimte om het geheel aan te pakken. Luijendijk Hoveniers nam die taak op zich met het buitenmeubilair van Grijsen.

Marcel Blom van Luijendijk Hoveniers vertelt dat IKEA Duiven alleen met een algemene schets kwam. “Ze hadden al een idee waar de plantvakken mochten komen, maar verder kregen we in dit project de vrije hand. Onze landschapsarchitect Arjan Hofstra heeft op basis van die schetsen een plan uitgewerkt, waarbij biodiversiteit en duurzame groenvoorziening het uitgangspunt was.”

Robert Wijnhoven en Marcel Blom van Luijendijk Hoveniers uit Warnsveld.

Dat waren ook de belangrijkste eisen van IKEA. “We zien steeds vaker deze uitgangspunten bij klanten. Daarom was de keuze voor het buitenmeubilair van Grijsen Park- en Straatdesign ook logisch voor ons. Zij werken namelijk met Nederlandse materialen, waardoor de footprint een stuk kleiner is.”

Van prullenbakken tot insectenhotels

Ursula Otten, marketeer bij Grijsen, vertelt dat er bij de IKEA in Duiven verschillende van hun producten zijn gebruikt. “We hebben drie soorten buitenbanken geleverd aan Luijendijk. De Pure Eco enkelzits, de Pure Eco enkelzits met leuning en onze Pure Eco poef. Om zwerfafval te voorkomen koos het hoveniersbedrijf ook voor onze Quadrat Eco afvalbakken.”

Volgens Blom sluit dit model afvalbak goed aan op de doelen van IKEA. “Je wil een mooi geheel vormen als eindresultaat, en dan mogen afvalbakken niet buiten de boot vallen. Deze afvalbakken zijn gemaakt van cortenstaal, dat geeft een natuurlijke uitstraling door de bruine kleur. Daarnaast is het duurzaam, omdat het materiaal geen verdere behandeling nodig heeft. Hout moet je bijvoorbeeld bewerken met lak, en dat is weer slecht voor het milieu.”

De Pure Eco enkelzits met rugleuning.

Omdat IKEA ook wilde focussen op biodiversiteit, koos Luijendijk voor insectenhotels. “Het groen dat we aanlegden, moest divers en bijvriendelijk zijn. Dan is het wel belangrijk om huisvesting voor die insecten te regelen. De insectenhotels van Grijsen zijn gemaakt van afvalhout, dat past perfect in de rest van het plaatje.”

Verschuiving in wensen

De markt voor duurzaam groen wordt steeds groter, legt Blom uit. “We krijgen steeds vaker de vraag naar duurzame materialen, of groen dat goed is voor de biodiversiteit. We zijn ook partner van NL Greenlabel, wat betekent dat wij naar het totale plaatje kijken. Duurzaamheid moet een rode draad zijn die door het hele project loopt. Het buitenmeubilair van Grijsen is daar een goede aanvulling op.”

Genoeg zitruime en afvalbakken.

Grijsen is ook aangesloten bij NL Greenlabel, 

vertelt Otten. “Bij het ontwerpen van onze buitenmeubels gebruiken wij het liefst duurzame en circulaire materialen.” Volgens Blom merk je dat ook aan de meubels. “Ze werken met degelijke, pure materialen uit de buurt. Als hoveniers focussen wij op een lange levensloop, en daar ben je bij Grijsen van verzekerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details