Platform voor de tuin- en groenprofessional
​Het nieuwe XGT 40 V Max platform is de toekomst van tuin & park machines

​Het nieuwe XGT 40 V Max platform is de toekomst van tuin & park machines

Meer kracht, langer werken en veiligheid staan centraal

In Greenpro lezen jullie veel artikelen over elektrificering van machines die groenprofessionals dagelijks gebruiken. Voor dit stuk legden we ons oor te luisteren bij Arjen Peeters, Account- en Productmanager tuin- en parkmachines bij Makita Nederland. Wat doen zij nu anders dan de rest? Waarom is de opmars van accu tuingereedschap niet meer te stuiten? Nou, daar weet Arjen wel antwoord op. Heb je even?

We hebben afgesproken bij één van de eindgebruikers van Makita accutuinmachines die actief is in aanleg en beheer van openbaar groen. Dit bedrijf uit Midden Brabant heeft een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de huidige generatie machines door enkele prototypes in de praktijk te testen en daar terugkoppeling op te geven. Door deze feedback te verwerken in het uiteindelijke ontwerp is bijvoorbeeld een heggenschaar voorzien van een ander type draaibare handgreep. Daardoor wordt de machine ergonomischer en dat maakt de werkzaamheden veel minder vermoeiend. Bij dit bedrijf is de knop inmiddels om: ‘Het is niet zo dat als de machine niet ronkt of stinkt, dat hij dan niet krachtig is. Dat ouderwetse idee is echt nonsens.’

UH006GZ 40 V Max heggenschaar 60 cm terugsnoeiuitvoering.

Ontwikkeling

Arjen Peeters beschrijft met een zekere trots hoe de ontwikkeling van nieuwe machines bij het Japanse Makita plaatsvindt: ‘Bij Makita hebben we een fabriek die speciaal voor elke machine een koolborstelloze motor ontwikkelt. Elke toepassing vraagt namelijk om net weer iets anders. Daarnaast bouwt men daar een specifieke controller voor die de motor aanstuurt. Deze controller communiceert digitaal met de accu en de motor en is daarmee de spin in het web die de besturing regelt. Combineer dit met bepaalde machine-specifieke sensoren en de basis voor een nieuwe machine is geboren. Maar wel eentje die 100% specifiek voor elke toepassing opnieuw wordt ontwikkeld.’

Veiligheid en langer werken

Door deze specifieke combinaties van motoren, controllers en sensoren worden onder andere accu-kettingzagen steeds veiliger. Als de sensor een blokkade detecteert, wordt via de controller de motor stilgezet. Dat gebeurt binnen een milliseconde en dat voorkomt letsel van de gebruiker. Voor bosmaaiers is weer een andere unieke combinatie uitgedacht die continu de weerstand meet die de bosmaaier ondervindt en daar de kracht van de motor op afstemt. Als er alleen wat lichte grassen gemaaid worden schakelt de motor in vermogen ongemerkt en supersnel terug (en andersom natuurlijk). Dit zorgt ervoor dat er efficiënt gebruik wordt gemaakt van de accucapaciteit en op deze manier kun je veel langer op één acculading maaien.

Meer kracht

Het XGT 40 V Max platform van Makita zal de nieuwe standaard gaan worden. Alle honderdtwintig machines, en het komend jaar komen er nog ruim 100 types bij, kunnen dan met deze krachtige accu aangedreven worden. Je kunt ook twee accu’s van 40 volt in serie schakelen waardoor je 80 V krijgt en dat doet Makita bij de nieuwe, accu-bosmaaier UR012GZ02 die het equivalent is van een 50cc benzine-bosmaaier. Het voltage van 40/80 volt geeft niet alleen veel kracht, een hoger voltage zorgt daarnaast voor minder warmteontwikkeling en daarmee minder verlies van energie. Dat zorgt ervoor dat je langer kunt werken met één lading. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details