Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Hiermee dood je de Japanse Duizendknoop van binnenuit’
Natuurlijke weerstand zet de elektrische energie om in warmte, waardoor de plant gekookt wordt.

‘Hiermee dood je de Japanse Duizendknoop van binnenuit’

Elektrische onkruidbestrijding

“Ik hoor nog steeds in de media zeggen dat er geen oplossing is voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop”, zegt Gerrit van Niewenhuizen van RAMM. “Blijkbaar weet nog niet iedereen dat daar wél een oplossing voor bestaat: elektro-thermische bestrijding.”

Dat de Japanse duizendknoop een probleem is, behoeft geen betoog: de plant is hardnekkig en kan gaan groeien in kleine scheuren, waarmee hij grote schade aanricht aan bestrating, bruggen, kademuren en funderingen. “Je kunt de plant wegmaaien, maar in de praktijk ben je hem dan aan het snoeien, zodat hij daarna nog beter gaat bloeien. Je moet hem bij de wortel aanpakken”, zegt Gerrit van Niewenhuizen, oprichter van RAMM (Reliable Agricultural & Municipal Machines). Hij introduceerde in 2019 de Engelse Rootwave Pro in Nederland als oplossing voor dit probleem. 

Van binnenuit gekookt

De Rootwave Pro is een handheld elektrische onkruidbestrijder. Van Nieuwenhuizen licht toe: “Je houdt de lans tegen de duimdikke stengels. Vervolgens jaagt het apparaat met 3000-4000-5000 volt één tot anderhalve ampère door de plant heen, naar zijn wortel. De natuurlijke weerstand van de plant zet de elektrische energie om in warmte, zodat de plant vanuit de wortel tot de top van binnenuit gekookt wordt. Hierop volgt een versnelde groei, maar in plaats van duimdik zijn de nieuwe stengels zo dun als je pink. Die behandel je opnieuw: zo put je de plant uit en dan komt hij niet meer terug.”

Elektro-thermische onkruidbestrijding werkt bij alle soorten onkruid met wortels en voldoende vocht

Bodemleven ontzien

Een voordeel van deze methode is dat het bodemleven ontzien wordt, vertelt Van Nieuwenhuizen. “Muizen, wormen en andere dieren vluchten en kunnen later terugkeren. Dat voordeel heb je niet met andere methodes, zoals kokend water over de bladeren en wortels gieten: de plant kan daartegen, de bodemdieren niet. Je kunt ook alles tot een meter diep afgraven. Met zulke methodes verwoest je ook de andere begroeiing ter plaatse, terwijl je graag wil dat die blijft. Omdat de Rootwave Pro de plant van binnenuit bestrijdt, ontzie je de omgeving.”

Veilig

Wie het apparaat gaat gebruiken, krijgt bij Ramm een training voor veilig gebruik. “De Rootwave Pro is bij goed gebruik niet gevaarlijker dan een bermmaaier, daar moet je ook zorgvuldig mee omgaan. Je kunt de lanspunt niet per ongeluk aanraken en je draagt bij gebruik veiligheidslaarzen. Alleen omstanders die met hun flipflops te dichtbij willen komen, zouden een schok kunnen krijgen. Die moet je dus op afstand houden.

Andere soorten onkruid

“Elektro-thermische onkruidbestrijding werkt niet alleen geweldig bij de Japanse duizendknoop, maar bij alle soorten onkruid met wortels en voldoende vocht, zoals de reuzenberenklauw”, benadrukt Van Niewenhuizen. “Er zijn inmiddels veel early adopters die hiermee werken. In de media hoor ik echter nog steeds mensen zeggen dat er geen oplossing is voor de Japanse duizendknoop. Raar, denk ik dan, want die is er met de Rootwave Pro wél.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details