Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hoe zit het met de ecologische voetafdruk van de groene sector? Keuzes van nu voor later

Hoe zit het met de ecologische voetafdruk van de groene sector? Keuzes van nu voor later

Of zelfs volautomatische robots? Ook grasmaaiers kunnen immers een steentje bijdragen om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. In de meeste gevallen is de inhaalbeweging qua prestaties nog bezig. Maar ook de duurzaamheid van het materiaal en de manier waarop we maaien spelen een belangrijke rol.

R-Kempen is importeur van Bobcat-grasmachines. Ze hebben dezelfde robuustheid als de gebruikelijke ‘heavy duty’-graafmachines, waar deze Amerikanen om bekend zijn. De grasmaaiers kunnen ook uitgerust worden met een milieuvriendelijke LPG-tank.’ – Robert Kempen (R-KEMPEN)

Robot versus loopmaaier/cirkelmaaier

De ene zweert bij de ‘moderne’ en vernieuwende robotmaaier, terwijl de echte puristen nog steeds niet van de loopmaaier/cirkelmaaier af te brengen zijn. Er zijn voor beide enkele voor- en nadelen op te sommen.

De grasmaaiers van De Clippeleir zijn geen machines op zich, maar aanbouwwerktuigen. Dit wordt dus modulair en geld besparend aangepakt. De resultaten worden er daardoor niet minder om. De maaibreedte, bijvoorbeeld, gaat tot 210 centimeter.’ – Hans De Clippeleir (DE CLIPPELEIR)

Bij de robotmaaier speelt natuurlijk de tijdwinst, want de maaier rijdt helemaal zelf zijn rondjes. Ook wordt de tuin op constante basis onderhouden. Er zijn maaiers die tot 20 uur per dag bezig zijn. Het gras wordt dan ook niet in één keer afgereden, maar telkens enkele millimeters. Voor tuineigenaars zonder groene vingers is zo’n maaier de beste uitvinding sinds het wiel. 

Er zijn wel enkele stevige nadelen aan een robotmaaier. Als het gras te lang staat of nat is, kun je het vergeten. Dan blokkeert hij om de haverklap. De maaier blijft ook netjes onder dak als zijn regensensor een druppel regen voelt. Tevens trekt hij zijn baantjes niet efficiënt, dus zo’n Wimbledon-grasveld is niet haalbaar. Als laatste: doordat een robotmaaier er veel langer over doet om het gras helemaal gemillimeterd te krijgen, moeten de mesjes en andere bewegende onderdelen sneller vervangen worden. 

De elektrische krachtpatsers van Rein Dost worden uitgerust met een Combox, die op elk moment perfect het rendement kan aflezen. Daardoor kan -bijvoorbeeld door middel van trainingssessies – de kostprijs per draaiuur en zo de duurzaamheid geoptimaliseerd worden.’ – Rein Drost (REIN DROST)

Een cirkelmaaier kies je als je meer controle wil over het uitzicht van het grasveld. Dan wordt vooral de snijhoogte van het gras bedoeld. Maar ook de looplijnen. Vele groenliefhebbers zweren nog steeds bij de rechte lijnen. Los van het feit dat diezelfde looplijnen de efficiëntie en dus de levensduur van de maaier verhogen. Qua duurzaamheid gaan robotmaaiers tot vier maal minder lang mee dan hun loop- en rijvarianten. 

Brandstof versus batterijen

Het mag ondertussen geen geheim meer zijn dat fossiele brandstoffen een zware belasting betekenen voor het milieu en een stuk verantwoordelijkheid dragen voor de klimaatopwarming. Zonder hier te veel op in te gaan en voor- en tegenstanders tegen elkaar op te zetten, is er de realiteit van de economie: ‘Green sells’. Mensen hebben het laatste jaar opnieuw de buitenlucht ontdekt en willen hun groene omgeving perfect onderhouden. Maar liefst zonder verdere belasting voor het milieu. Zijn grasmaaiers op batterijen dan de oplossing? Ja … en nee.

Batterijen zijn al jaren bezig aan een stevige inhaalbeweging. Ondertussen adverteren sommige merken zonder omwegen dat hun batterij-gestuurde modellen de brandstof-aangedreven modellen evenaren. Of zelfs overstijgen. Zowel in kracht als in capaciteit. Qua vermogen zijn er batterij-maaiers op de markt die zelfs niet  terugdeinzen voor lang én nat gras.

Maar ook fossiele brandstoffen maakten hun eigen evolutie door. Zeker diesel is al lang niet meer de duivelse vervuiler waarvoor die vroeger vaak werd versleten. Er zijn modellen op de markt die – als je even de productiewijze en afvalstapel van batterijen meerekent – minder belastend zijn voor het klimaat dan hun lithium/ion-broertjes. En tot slot: ook LPG is, onder invloed van de Amerikaanse markt, aan een echte comeback bezig. De eerste betaalbare en sterk presterende maaiers op gas nemen hun stukje van de Europese markt in. Proper!

Mulchen

De tijd van de handgrasmaaier ligt hoogstwaarschijnlijk definitief achter ons. Behalve enkele babyboomers en vintage-liefhebbers, loopt bijna niemand nog te zeulen met een manueel voort te duwen grasmaaier. Zeker niet als er volledige graspleinen of golfterreinen gemillimeterd moeten worden. En wat doe je met die bergen afgesneden gras?

Mulchen is daar een van de oplossingen voor. Het woord ‘mulchen’ komt uit het Engels. Een mulch is een laag organisch materiaal waarmee je de bodem bedekt. Mulch-grasmaaiers zijn uitgerust met messen die het gras fijnhakken, voordat het over het gazon wordt uitgestrooid. Zo leveren ze effectieve groenbemesting op, zonder kosten of inspanning.

Andere merken zijn dan weer niet zo overtuigd van mulchen, omdat de afbraak van gras soms weken tot maanden in beslag neemt. Zo wordt er een laag op het gras gelegd, dat de opname van water voorkomt en de toegang blokkeert van voedingsstoffen en zonlicht. Daarom werd een tegenhanger gecreëerd die letterlijk stof maakt van gras en het zo, als meststof, toevertrouwt aan de bodem. 

Maar welke techniek je ook gebruikt, de opvang van het gras wordt langzaam naar het verleden verwezen. Gedaan met sleuren van vergaarbakken en zakken, maar vooral gedaan met afval!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details