Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hovenierssector op de toekomst voorbereid met samenwerkingsverband 
Presentatie tijdens de heisessie o.l.v. Marc Boers van Dutch Quality Gardens.

Hovenierssector op de toekomst voorbereid met samenwerkingsverband 

‘We zijn blij dat we nu een club hebben waarmee we kunnen sparren‘

Verdere professionalisering van de hoveniersbranche. Dat is in een notendop waar samenwerkingsverband Dutch Quality Gardens naar streeft. Met een uitgebreid pakket aan tips en tools wil de coöperatie hoveniersbedrijven voorbereiden op een toekomst waar klantwensen steeds veeleisender worden en de sector voortdurend aan verandering onderhevig is. Voor Henry Mulders en Tom Jacobs, eigenaren van het Limburgse hoveniersbedrijf Erica Tuinen, speelde nog een overweging een rol om zich begin 2023 bij de coöperatie aan te sluiten. “We hebben nu een klankbord van andere ondernemers waarmee we kunnen sparren. Alleen is ook maar alleen.”

De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.

Het is niet zo dat de heren van Erica Tuinen groentjes zijn in de branche. Het bedrijf, dat Mulders en Jacobs in 2007 oprichtte, is inmiddels succesvol uitgegroeid tot een organisatie van twee bedrijven met 14 man personeel. Met Dutch Quality Gardens hopen de hoveniers een volgende stap te zetten naar verdere verbetering. “We hebben al een mooie slag gemaakt in de professionalisering van onze bedrijven,” vindt Jacobs. “Zo hebben wij een software pakket voor onze administratie aangeschaft en maken we gebruik van de cursussen die Dutch Quality Gardens biedt. Dat wordt door ons personeel erg gewaardeerd.”

Leerzame thema`s

Om nog meer verbeterslagen te maken heeft Dutch Quality Gardens voor de leden op 7 en 8 februari heisessies georganiseerd waarbij verschillende thema`s de revue zijn gepasseerd. “Dat was leerzaam,” zegt Mulders. “We hebben gekeken naar de klantbeleving, door het hele proces van het eerste gesprek tot de uitvoering door de ogen van de klant te bekijken. Gezamenlijk willen we tot een richtlijn komen die helder is voor de klant. Met een duidelijke procesbeschrijving op de website weet de klant waar hij aan toe is wanneer hij met ons in zee gaat.”

Tom Jacobs (links) en Henry Mulders van Erica Tuinen.

De ideale offerte bleek een ander leerzaam thema, volgens de heren. “We hebben verschillende offertes naast elkaar gelegd en zijn gaan kijken naar handvatten om te komen tot een heldere offerte,” legt Jacobs uit. “Wat zet je erin, hoe beschrijf je de werkzaamheden? Voor onszelf hebben wij besloten om nog meer aandacht te besteden aan het voorblad bij de offerte waarin je een korte omschrijving geeft van de werkzaamheden. Dat moet helder zijn en staat heel persoonlijk en klantvriendelijk.”

Cijfers

Voor een professionele bedrijfsvoering is inzicht in cijfers onmisbaar. Een lezing van Richard Maaskant van de Koninklijke VHG leerde de heren hoe je op basis van een kostenanalyse komt tot een reëel uurtarief. Als je weet waar je uurtarief op gebaseerd is, kun je dat ook veel beter uitleggen aan de klant. Jacobs: “Een klant ziet natuurlijk alleen maar twee hoveniers in zijn tuin staan, terwijl wij ook kosten hebben aan transport en een administrateur, om maar eens iets te noemen.”

Kwaliteitsgarantie

Al met al een zeer geslaagde heisessie, aldus Mulders en Jacobs. “We zijn blij dat we nu een club hebben waarmee we kunnen sparren. We kunnen gewoon open met elkaar praten en dat is erg prettig.” Enorm pluspunt is de extra kwaliteitsgarantie die je als hoveniersbedrijf met Dutch Quality Gardens kunt bieden. “Daarnaast worden social media en de website allemaal centraal geregeld. Daarmee onderscheidt je je van de gemiddelde zzp-er,” vindt Mulders.

Overigens viel Erica Tuinen als nieuw lid bij de laatste ledendag van Dutch Quality Gardens direct met de neus in de boter door bij de sportcompetitie als winnaar uit de bus te komen. Laten we het houden op beginnersgeluk. “Aan ons de eer om de volgende ledendag in september voor 120 mensen te organiseren. Dat komt wel goed.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details