Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hugo Maes is expertkweker van kermes- en steeneik

Hugo Maes is expertkweker van kermes- en steeneik

Van toevallige vondst tot core-business

Zowat tien jaar geleden, tijdens een wandeling in een zuiders bos op grote hoogte, raakte hij geïntrigeerd door eikels van de Quercus ilex (steeneik) en de Quercus coccifera (kermeseik), die over de grond verspreid lagen. Hij besloot ze mee naar huis te nemen en te proberen om ze op te kweken. Vandaag is dat project zijn core-business.

Tekst Philip Doutreligne   |    Beeld Hugo Maes

Met zorg gekweekt

Nog steeds trekt hij elk jaar naar het buitenland om er eikels te verzamelen. De planten die in ons land werden aangeplant, zijn immers nog te jong om zelf reeds vruchten voort te brengen. Bovendien werkt hij enkel met eikels van planten met een klein blad. Hierdoor kunnen ze mooi strak gesnoeid worden en vormen ze een dicht bladerdek.

De jonge plantjes wennen probleemloos aan onze klimatologische omstandigheden. Ze worden regelmatig verpot in steeds grotere containers, tot ze de gewenste grootte bereikt hebben. Momenteel omhelst Maes’ aanbod in Quercus ilex plantmaten van 30/40 cm tot 100/125 cm. Het terrein waarop hij met zorg de jonge plantjes opkweekt, beslaat nu ruim een hectare, maar is dringend aan uitbreiding toe.

Hugo Maes controleert enkele jonge stekjes die worden opgekweekt.

Mooi en wintergoen

Quercus ilex is een bijzonder mooie plant, met gladde of getande leerachtige en donkergroene bladeren. De onderkant van het blad kleurt zilvergrijs. In mei en juni bloeit de steeneik met een overvloed aan zachtgele bloemen. De plant doorstaat zelfs zonder problemen de strengste winters en blijft grotendeels wintergroen.

Een plant voor de toekomst

Quercus ilex zal ongetwijfeld nog veel aan populariteit winnen. Enerzijds omdat ze resistent is tegen ziektes en insecten, anderzijds omdat ze extreme hitte en droogte kan verdragen eens ze goed ingeworteld is. De kermeseik kan bijvoorbeeld zelfs groeien in kiezelgrond! Vooral met de klimatologische opwarming en de steeds vaker voorkomende hittegolven in onze streek bieden Quercus ilex en coccifera mooie perspectieven. De kermeseik is bovendien een ideaal alternatief voor buxus, die steeds vaker belaagd wordt door de buxusmot. Dankzij het kleine blad kan de kermeseik even mooi in bolvorm gesnoeid worden.

Enkele zorgvuldig geselecteerde eikels.

Voor elk type aanplant

De steeneik is van oorsprong een boom die in zijn natuurlijke habitat hoog kan uitgroeien. De jonge planten laten zich echter door vormsnoei perfect in bedwang houden en vormen op die manier strakke, compacte en aaneengesloten hagen of lossere struiken. Ideaal dus voor de omheining van de tuin, voor de realisatie van tuinkamers of als in het oog springende massieven. Twee snoeibeurten per jaar, in april en september, volstaan om een strakke haagvorm te behouden. Quercus coccifera kan perfect als bodembedekker toegepast worden.

Erkenning uit professionele hoek

Het pionierswerk dat Hugo Maes verricht heeft, werpt stilaan zijn vruchten af, ook in professionele middens. Zo passen reeds veel tuinaannemers en tuinarchitecten zijn planten toe in hun eigen tuin. Ook specificeren ze in hun bestekken steeds vaker dat inlandse Quercus moet aangeplant worden, in plaats van ingevoerde soorten. Zo zijn hun klanten er zeker van dat de plant ons wisselende klimaat perfect aankan.

Ook voor grote projecten

De Quercus ilex en coccifera zijn niet enkel geschikt voor de particuliere tuin, ook bij grotere projecten zoals woonerven, appartementscomplexen en openbare gebouwen duiken ze steeds vaker op. Ook hier spelen overwegingen als ziekteresistentie, esthetiek, winterhardheid en beperkt onderhoud een doorslaggevende rol. Enkele opvallende, recente projecten waarbij aanzienlijke hoeveelheden steen- en kermeseik aangeplant werden, zijn ‘Duinenwater’ in Knokke en ‘Parkresidentie Ter Vichte Resort’ in Anzegem-Vichte.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details