Platform voor de tuin- en groenprofessional
Innovatieve methoden verbeteren groeiplaats en bodem
‘Ook één enkele boom is nog te helpen en hoeft niet meteen te worden gekapt’.

Innovatieve methoden verbeteren groeiplaats en bodem

Groeiplaatsverbetering door middel van pneumatische injecties

Terra-fit is sinds 2015 actief op de markt van groeiplaatsverbetering door middel van pneumatische injecties oftewel het ploffen van bomen. Bomenspecialist en algemeen directeur Ivo de Groot: “Dat doen we niet alleen voor gemeenten, maar inmiddels krijgen we ook steeds meer vragen vanuit bedrijven als hoveniers, groenvoorzieners en boomverzorgbedrijven.”

Het systeem Terra-fit optimaliseert de bodem met natuurlijke bemestingsgranulaten en vloeistoffen. De Groot: “Hoe gezonder een boom, hoe weerbaarder hij is tegen ziekten en plagen. En dat begint met een optimale samenhang in de bodem. Wij verbeteren de grond bij bomen tot op verschillende diepten waardoor boomziekten minder kans krijgen en de overlast van insecten zoals luizen beperkt is.”

Waar voorheen de aanvragen vooral kwamen van gemeenten en provincies, weten steeds meer bedrijven als hoveniers, groenvoorzieners en boomverzorgers Terra-fit rechtstreeks te vinden. De Groot: “Ook zij kennen de problematiek van bomen en de nut en noodzaak van ons systeem, de Terra-fit-methode; granulaten en schimmels droog of vloeibaar toedienen met de Vogt Geo Injector Trolly. Dat is een grote compressor in een bus, waarmee we met een luchtdrukregelaar granulaten en schimmels door luchtdruk de bodem inschieten. Dit kan tot maximaal honderd meter vanaf de bus. Wij kunnen de bodem ook ploffen, door een gewenste hoeveelheid lucht in de grond te injecteren in combinatie met granulaten. De zuurstof zorgt voor een sneller verteringsproces en een beter bodemleven. Hierdoor kan boom de voedingsstoffen optimaal opnemen.”

De Groot vertelt verder: “Voor veel groenbedrijven is het slechts één onderdeel van hun bedrijfsvoering en is het aanschaffen van deze machine niet meteen interessant. De investering is te hoog en daardoor niet rendabel. Maar wij willen daarin samen optrekken, zodat zij hun klanten kunnen blijven ontzorgen. Ik moet eerlijk zeggen; dat gaat prima, het aantal aanvragen neemt toe.”

Het bijstaan van deze groenbedrijven helpt Terra-fit bij het realiseren van hun doelstelling duurzaamheid. “Ook één enkele boom is nog te helpen en hoeft niet meteen te worden gekapt. Kappen is totaal niet duurzaam. Wij vinden namelijk; als je er op tijd bij bent, dan is er nog heel veel mogelijk. Wij willen samen met de groenvoorziener eerst de boom en bodem bekijken, onderzoeken, een diagnose stellen en een plan van aanpak maken. Ik vind het erg jammer als we onnodig een boom van 80 jaar tegen de vlakte gooien als deze ook 150 jaar kan worden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details