Platform voor de tuin- en groenprofessional
​Inspirerende innovatie voor bosbouw en bermonderhoud op snelwegen
‘De machine is erg wendbaar door de draaibare cabine en 4-wielsturing.’

​Inspirerende innovatie voor bosbouw en bermonderhoud op snelwegen

Ontwikkelen vanuit de vraag van de klant

Als je machines voor sloot- en bermonderhoud opzoekt in het woordenboek, dan kom je bij Hemos Machinebouw uit. Niet gek, want het machinebouwbedrijf heeft ruim 65 jaar ervaring met het ontwerpen en bouwen van innovatieve werktuigen, gieken en voertuigen voor uiteenlopende werkzaamheden. Zo komen ze ook nu weer met een mooie innovatie: de HEMOSTRAC. Foppe Mosterman, eigenaar van Hemos, vertelt ons vol enthousiasme alles over dit nieuwe werkvoertuig.

De HEMOSTRAC.

Door de jaren heen heeft Hemos een mooi klantenbestand opgebouwd. Ze ontwikkelen dan ook vaak machines vanuit de vraag van hun klanten. “Een tevreden klant is de beste reclame”, vertelt Mosterman. “Maar voor deze machine hebben we het net wat anders aangepakt.”

Hop, die snelweg op!

De regelgeving rondom de toegang van landbouwvoertuigen op snelwegen is namelijk aangescherpt. “Voorheen werden opgevoerde landbouwvoertuigen op een Duits kenteken nog toegelaten, maar dat mag nu niet meer. Dat opende een gat in de markt: want hoe kun je bermonderhoud op snelwegen blijven verrichten?”

De HEMOSTRAC verdient zonder twijfel de titel multifunctionele machine.

Hemos kwam met een antwoord op deze vraag in de vorm van de HEMOSTRAC. Deze krachtige machine is speciaal ontworpen voor bosbouwwerkzaamheden en het onderhoud aan wegbermen. “De HEMOSTRAC haalt een snelheid van 80 kilometer per uur, en mag daarmee gewoon de snelweg op”, legt Mosterman uit. “Daarnaast is de machine compacter dan de meeste trekker-giekcombinaties. Ideaal voor werken langs de snelweg, maar ook op smallere binnenwegen.”

Van voor naar achter, van links naar rechts

De eerste HEMOSTRAC-machine verkocht Hemos aan een Duitse klant. “Deze klant was op zoek naar een machine om stobben te frezen. Voorheen deden ze dit met een vrachtwagen, waarbij ze een radiografische afstandsbediening gebruikten. Dat was erg veel gedoe. Met de HEMOSTRAC werd dit een stuk makkelijker.”

“De machine is namelijk erg wendbaar door de draaibare cabine en 4-wielsturing. De giek heeft ook een zijverstelling. Zo heb je altijd een goed overzicht op je werkzaamheden. Het is heel simpel: je rijdt nu gewoon naar de juiste plek, klapt de giek uit, draait de cabine in de goede positie en je gaat aan de slag!”

De kop is er inmiddels af. “We hebben al een aantal van deze machines verkocht aan Duitse klanten. Maar ook de Nederlandse markt begint de mogelijkheden te zien. Ook hier hebben we de eerste machines verkocht!” 

Multifunctionele machine

De HEMOSTRAC verdient zonder twijfel de titel multifunctionele machine. Mosterman legt graag uit waarom: “De 1e HEMOSTRAC is uitgeleverd met 3 werktuigen: een stobbenfrees, takkenzaag en klepelmaaier. Voor de Nederlandse markt zal de HEMOSTRAC uitgeleverd worden met een klepelmaaier met afzuiging en 18m3 kiepbak. Door de drietrapsvariabeletransmissie in combinatie met de hoog/laagtussenbak, de permanente 4-wielaandrijving en de 4-wielsturing is de machine er namelijk uitermate geschikt voor.”

Hemos blijft continu op zoek naar nieuwe toepassingen. “Binnenkort zorgen we dat er veel meer werktuigen op de HEMOSTRAC kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een stobbenfrees met afzuiger, een bermschaaf en een takkenversnipperaar. Zo is de machine breed inzetbaar en heb je echt waar voor je geld!”

Stoffige werkzaamheden? Geen probleem.

Hemos heeft tijdens de ontwerpfase van de HEMOSTRAC veel slimme oplossingen toegevoegd. Mosterman vertelt: “We hebben een optimale gewichtsverdeling gecreëerd door de strategische plaatsing van de motor en de draaikolom van de giek. De motor is bovendien schoon, stil en zuinig. En de wielophanging is speciaal ontworpen om de grote zijwaartse krachten op te vangen.” 

“Ook hebben we de originele radiateur van de DAF-MX11 motor vervangen voor een combikoeler. De koelblokken van water en lucht zijn boven elkaar geplaatst, in plaats van naast elkaar, met een hydraulisch aangedreven omkeerbare fan. Zo voorkom je dat stof en gras de koelblokken verstoppen. En dat is natuurlijk wel zo fijn als je stoffige werkzaamheden verricht.”

Kortom: een prachtige innovatie voor het bermonderhoud. Zo sluit ook Mosterman af: “Vanuit de technische kant zetten we al sinds 1957 met veel plezier mooie producten neer. We hebben met de HEMOSTRAC echt een product waar we trots op zijn.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details