Platform voor de tuin- en groenprofessional
JPO, Wonen Limburg en Wonen Zuid zetten volgende stap naar natuurinclusief woongebied in Roermond

JPO, Wonen Limburg en Wonen Zuid zetten volgende stap naar natuurinclusief woongebied in Roermond

Na een intensieve voorbereiding heeft de gemeenteraad van Roermond op 21 februari 2022 met ruime meerderheid het bestemmingsplan Melickerveld in het zuiden van Roermond vastgesteld. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor het grootste natuurinclusieve woongebied van Limburg dat ‘Aan de Vallei’ gaat heten. In dit nieuwe woongebied gaan natuur en wonen samen en worden de stad en het buitengebied met elkaar verbonden. Aan de Vallei biedt de komende jaren een breed aanbod aan woonruimte voor zo’n 470 gezinnen, én wordt aantrekkelijker voor flora en fauna omdat de biodiversiteit in het gebied wordt versterkt. Aan de Vallei is een gezamenlijke ontwikkeling van de woningcorporaties Wonen Limburg en Wonen Zuid en ontwikkelaar JPO.

Melickerveld wordt Aan de Vallei

Geïnspireerd op het bestaande glooiende landschap is er een nieuwe visie ontwikkeld voor Melickerveld. Een plek waar je de vrijheid van het vergezicht en geborgenheid van het dal ervaart. Vanuit die unieke kwaliteit krijgt het gebied een nieuwe naam: Aan de Vallei.

Angely Waajen Wethouder Roermond: ‘Het plan Aan de Vallei geeft onze stad de woningen die de komende jaren hard nodig zijn. Het aanbod in grotere plannen elders in de stad droogt de komende twee tot drie jaar op. Daarnaast wordt wonen in een gezonde leefomgeving steeds belangrijker. Aan de Vallei is straks de meest groene en duurzame wijk van de stad met woningen voor een breed publiek. Daar zijn we trots op! We willen niet alleen een nieuwe groep bewoners aantrekken, maar ook andere gemeenten in Limburg inspireren met een plan dat echt vernieuwend is.’

Natuur- en sociaalinclusief 

Aan de Vallei wordt de grootste natuurinclusieve woonomgeving van Limburg. De nadruk ligt op het landschap. Er worden hagen, bosschages en flinke groenstroken aangeplant ter versterking van de biodiversiteit. Lokale boomsoorten, bloemenweides en bloeiende (fruit)bomen dienen als leefgebied voor vlinders, vogels, insecten en andere dieren. In de nieuwe groene structuur komen bestaande landschapselementen nog beter tot hun recht. De groene vallei zorgt voor minder wateroverlast en voor verkoeling in de zomer. Aan de Vallei draait alles om verbinding. Tussen stad en buitengebied, tussen natuur en wonen, tussen mens en dier en tussen jong en oud. Zo ontstaat een groene én sociale leefomgeving voor iedereen.

Groen en gezond

Aan de Vallei voorziet in de behoefte van mensen die wel bij, maar niet midden in de stad willen wonen. Mensen die in een groene én gezonde leefomgeving willen wonen, die uitnodigt om naar buiten te gaan, te bewegen, de natuur te ontdekken en buurtbewoners te ontmoeten. Maar ook om te kunnen genieten van rust, ruimte en te ontspannen.

Vijf verschillende woongebieden

Aan de Vallei bestaat straks uit vijf verschillende woongebieden, ieder met een eigen unieke sfeer en karakter: In het hart, Bij de bosrand, Op de terrassen, In de boskamers en Bij de groenwal. In de woongebieden is ruimte voor diverse woningtypes: grondgebonden woningen en kleinschalige appartementengebouwen, van levensloopbestendige woning tot vrijstaand huis, zowel huur als koop.

Organische ontwikkeling 

Naar verwachting wordt al dit jaar gestart met de beplanting van de vallei. Aan de Vallei wordt de komende jaren organisch en stapsgewijs ontwikkeld en gerealiseerd.

Aan de Vallei is een gezamenlijke ontwikkeling van de woningcorporaties Wonen Limburg en Wonen Zuid en ontwikkelaar JPO.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details