Platform voor de tuin- en groenprofessional
Kees Weijtmans roept op om  bomen écht te gaan beschermen
Boom waarbij de wortelzone is afgegraven. Weijtmans: ‘De wortels liggen op een hoop rond de boom, maar die doen natuurlijk niks meer voor de boom.

Kees Weijtmans roept op om bomen écht te gaan beschermen

Plankjes zijn vaak puur een farce

Al die staande plankjes rond bomen. Boombescherming? Vaak niet. Het gaat op bouwlocaties en bij grondroeren negen van de tien keer helemaal niet om die stammen zoals in het geval van maaischades, maar om de wortels. Met andere woorden: er kan nóg zo’n mooie jas van plankjes om een stam heen gewikkeld zijn, als het wortelpakket wordt beschadigd, kun je de boom afschrijven.

Boom die is bedolven onder grondophogingen.

“Ze staan ook vaak op de verkeerde plek, die planken: bijvoorbeeld tegen stammen op trajecten waar grondroerders bij lange na niet in de buurt komen, terwijl op bouwlocaties tal van bomen worden ontdaan van hun takken, worden bedolven onder grondophogingen, of hun wortelzones langszij of langs boven worden afgegraven. 

Grijs is helaas nog steeds leidend binnen projecten. Om te voorkomen dat grondroerders kabels en leidingen raken, zijn ze wettelijk verplicht om bij elke grondroering een Klic-melding te doen. Natuurlijk zit niemand te wachten op een gaslek, waterlek, elektriciteits- of internetstoring. Maar wel op toegetakelde bomen dan? En nog erger, op schade door afbrekende takken of omvallende, afgestorven bomen? Al te vaak worden bomen die men binnen bouwplannen handhaaft niet goed beschermd tegen grondroeren en verdichting. Grondroerders staan onverschillig tegenover boomwortels en hun graafmachines veroorzaken er zichtbare en onzichtbare schade aan. Het gevolg: de bomen komen er door de jaren heen steeds slechter bij te staan. Ze sterven geleidelijk af, takken breken uit. Met alle gevolgen van dien voor passanten, huizen en gebouwen.  

Het natuurminnend hart van Boomrooierij Weijtmans bloedt bij het zien van al die onnodig onbeschermde, toegetakelde bomen.

Helaas ontbreekt het bij de bescherming van bomen op en rond bouwplaatsen aan tijd, geld, aandacht en kennis. Maar hoe moeilijk is het nu om afstand te houden van bomen die gehandhaafd moeten worden, hekken te plaatsen, te controleren of afspraken op de bouwplaats worden nageleefd? In standaard RAW-bestekken staat dan wel een uitgebreid artikel over de bescherming van bomen en hun wortelzones? Maar ja, om bomen effectief te beschermen, zijn duidelijke communicatie én controle nodig.

Plankjes zijn een farce.

Gezonde, volwassen bomen -die niet op de kapnominatie staan- verloren laten gaan is een kapitaalsvernietiging en een bijzonder groot risico. Besteed dus wél die tijd en het geld aan de bescherming van bomen. Verplaats desnoods de bomen op tijd. 

Wellicht denk je als lezer: Weijtmans is toch bomenrooier? Klopt, we rooien zieke bomen, risicovolle bomen, bomen die door plannen niet gehandhaafd kunnen worden, bomen in particuliere tuinen die te groot worden, bomen die ruimte moeten maken voor nieuwe wegen en voor het verbreden van spoorwegen en in bossen voor de houtverwerkende industrie. Maar dat betekent niet dat Weijtmans géén hart heeft voor een goed bomen bestand. Het natuurminnend hart van Boomrooierij Weijtmans bloedt bij het zien van al die onnodig onbeschermde, toegetakelde bomen. Maak groen nou eens leidend in bestekken en ga bomen écht beschermen! En neem anders de beslissing om ze te rooien in plaats van voor de publieke opinie plankjes te timmeren en ondergronds de zaak te vernielen.!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details