Platform voor de tuin- en groenprofessional
Openbaar groen

‘Kennis en expertise delen richting de markt’

Het Plein editie 2021 van de Vakbeurs Openbare Ruimte.

Tekst | Armand Landman

Beeld | Het Plein

12 mei 2023 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Twaalf bedrijven vormen samen kennisplatform

Deze maand werd een eigen website gelanceerd, maar de samenwerking dateert al van voor 2017. Twaalf bedrijven met verschillende producten en diensten in en voor de openbare ruimte sloegen toen de handen ineen om gezamenlijk op te trekken tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. Ze doopten die samenwerking ‘Het Plein’. Vijf edities later is Het Plein verworden tot een blijvend kennisplatform voor en over de openbare ruimte.

Alle elementen voor de inrichting van de openbare ruimte zijn vertegenwoordigd.

Deelnemer van het eerste uur is Martijn Smulders van ecoDynamic, een bedrijf dat duurzame en ecologische verharders levert. “De eerste samenwerking stamt nog van voor 2017. Toen stonden een aantal van ons al op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Houten. Toen die beurs naar de Jaarbeurs verhuisde en flink in omvang toenam, hebben we bedacht dat we samen veel meer zouden opvallen dan ieder alleen in een eigen stand. Bovendien bleek dat we – vaak zonder dat we dat van elkaar wisten – best vaak aan dezelfde projecten werkten. Op de beursvloer konden we laten zien waartoe we samen in staat zijn.” 

Voor de eerste editie van de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Utrechtse Jaarbeurs ontwierp een landschapsarchitect een spectaculair plein waarop de bezoekers de inrichters konden bezoeken en spreken. Van advies tot het straatmeubilair, van bestratingsvormen tot waterelementen: de meeste elementen voor de inrichting van een openbare ruimte zijn in Het Plein vertegenwoordigd. Waarbij het uitgangspunt nog steeds is om alleen maar duurzame en kwalitatieve materialen te gebruiken. In de jaren daarop sloten zich meerdere bedrijven bij Het Plein aan. Ondertussen doen twaalf inrichters mee. Waaronder ook FURNS Street Furniture. “Het Plein is ondertussen meer dan een opvallende stand op de vakbeurs”, stelt Oscar Gathier van FURNS. Het is gegroeid tot een platform waarop eenieder die inspiratie of advies zoekt voor de inrichting van de openbare ruimte, terechtkan. Sinds deze maand met een eigen plek op internet: hetorplein.nl.” 

Een landschapsarchitect ontwerpt ieder jaar een ander spectaculair plein.

Voorpret

“Ieder jaar levert Het Plein op de Vakbeurs ons behoorlijk wat gezonde spanningen op”, vervolgt Smulders. “Het is voor ons allemaal zo immens hard werken om in een paar dagen zo’n plein op te bouwen en ook weer af te breken. Maar tegelijkertijd is het ook een feestje. En we hebben altijd heel veel voorpret, dat begint al bij het op zoek gaan naar de landschapsarchitect die het ontwerp maakt.” 

Tegelijkertijd kwam bij steeds meer deelnemers het besef dat men elkaar en de buitenwereld veel meer te vertellen en te bieden had dan alleen de twee dagen op de beurs. “Om die reden zijn we gaan nadenken of we van Het Plein niet een permanent kennisplatform konden maken”, stelt Gathier. 

“Want iedereen van ons heeft zijn eigen expertise en ervaring waar opdrachtgevers hun voordeel mee kunnen doen”, gaat Smulders verder. “Met zijn twaalven zijn we echt een ecosysteem voor de openbare ruimte.” 

Geen consortium

Naast het delen van kennis en kunde helpen de deelnemers aan Het Plein elkaar ook bij verschillende projecten. “We hebben niet de intentie  om met Het Plein gezamenlijk werk binnen te halen”, zegt Smulders. “Consortia zijn er al genoeg.” 

“Maar bij bepaalde projecten in de openbare ruimte zit zoveel overlap dat je elkaar toch tegenkomt en heel goed kunt helpen”, meent Gathier. “Richting opdrachtgevers is het prettig om kennis als één bundel aan te bieden. En wanneer Het Plein bekender wordt als kennis- en informatieplatform dat wordt je laagdrempeliger voor opdrachtgevers. En sommige projecten waar we samen aan werken kunnen ook weer dienen als inspiratie voor kennissessies die we als Het Plein organiseren.” 

Het Plein blijft jaarlijks terugkeren op de Vakbeurs Openbare Ruimte, maar organiseert nu ook twee keer per jaar een vakexcursie. De eerste vond plaats op 12 april in het AFAS Experience Center in Leusden. Landschapsarchitecten Steven Delva en Bart Hoes verzorgden daar een lezing voor een publiek van landschapsarchitecten en groenprofessionals over ‘Het Nieuwe Werken’ en het vergroenen van de werkplek. “Doel is om de ruim 80 genodigden uit te dagen en na te laten denken over de uitdagingen die we hebben in de inrichting van ons land”, legt Smulders uit. “Naast deze vakexcursies stonden we met een paar leden van Het Plein ook op de Nationale Klimaat Expo in Houten. En we zijn van plan om eens in de twee jaar Het Plein op Reis te organiseren.” 

“Met als doel om gezamenlijk meer naar buiten te treden met onze kennis, expertise en inspiratie”, besluit Gathier. “Ten behoeve van de realisatie van hoogwaardige openbare ruimtes die voldoen aan de voorwaarden van leefbaarheid, veiligheid, circulariteit en klimaat(neutrale)doelstellingen.”

Naast FURNS Street Furniture en ecoDynamic bestaat Het Plein uit de volgende inrichters: Steenbakkerij Vande Moortel, Metten Stein+Design, Rots Maatwerk, Drain Design Construct, de Enk Groen & Golf, Boot & Dart Boomkwekerijen, SmitsRinsma, TreeBuilders, Zorgeloos Groen en Selux.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Michel van Strijp

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details