Platform voor de tuin- en groenprofessional
Kluitverankering in de groenste blikvanger van de stad
Blikvanger in Eindhoven. Beeld: Igor Vermeer

Kluitverankering in de groenste blikvanger van de stad

Wie wel eens over het grote plein van Strijp-S in Eindhoven heeft gewandeld, kan het niet zijn ontgaan, de schitterende Trudo Toren van de Eindhovense woningcorporatie Trudo. De opvallende woontoren met 70 hoogtemeters heeft 135 bomen en maar liefst 9000 planten. De ‘groene bostoren’ heeft heesters en vaste planten die de gevels verfraaien en mogen uitgroeien tot een uniek verticaal bos in Eindhoven. De aanplant van de 135 bomen had echter wat meer ‘voeten in de aarde’.

De Trudo Toren van onderen bezien. Beeld: Winny Fast

De aanwezigheid van de bomen in de Trudo Toren vergroot de kwaliteit van wonen voor de bewoners. Zo zorgen de bomen voor schaduw en verkoeling in de appartementen. Verder zijn de bomen, ongeacht het seizoen een absolute eyecatcher. De bomen verdienen uiteraard wel de juiste en verfijnde aanpak. Hierbij hebben bomen extra steun nodig. Zo heeft de gerenommeerde Italiaanse architect Stefano Boeri die verantwoordelijk is voor het schitterende ontwerp van de Trudo Toren in Eindhoven gekozen voor de ondergrondse kluitverankering van het Nederlandse GreenMax..

In volle glorie.

Ondergrondse kluitverankering

De 135 bomen van de Trudo Toren zijn voorzien van de ondergrondse kluitverankering van GreenMax. Door middel van deze verankering zijn de bomen door GreenMax ondergronds zeer stevig verankerd in de bakken op de balkons. Maar wat is ondergrondse kluitverankering precies? Ondergrondse kluitverankering is een efficiënte en betrouwbare manier om bomen ondergronds te verankeren. Hierdoor wordt voorkomen dat de boom scheef waait tijdens bijvoorbeeld een hevige storm.

Verankert de kluit met gordelbanden, die met grondankers of aan ankerogen/betonmatten worden vastgezet in de bodem of de boombak.

Het verankeren gebeurt met gordelbanden, die met grondankers of aan ankerogen/betonmatten worden vastgezet in de bodem of de boombak. Deze zorgen voor een zeer sterke ondergrondse verankering van de kluit. De boom behoudt zijn natuurlijke bewegingsvrijheid. Hierdoor worden de wortels extra gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen. De bovengrondse boompalen zijn hier niet meer nodig.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details