Platform voor de tuin- en groenprofessional
Landmeetkundige apparatuur waarbij geen specifieke kennis is vereist
Met eigen hard- en software helpt marXact iedere organisatie verder.

Landmeetkundige apparatuur waarbij geen specifieke kennis is vereist

Elke hovenier kan na een korte uitleg zelf aan de slag om tuinen in te meten. Tommy van der Heijden, mede-eigenaar bij marXact: “Hij of zij hebben in veel gevallen geen landmeter of meetband meer nodig, want het digitaal inmeten gaat haast vanzelf. Loopt een hovenier toch vast, dan helpen de medewerkers van onze supportafdeling, ze kijken op afstand mee. Ons motto; iedereen die een smartphone bedient kan ook digitaal inmeten, tot op de centimeter nauwkeurig.”

marXact is vijf jaar geleden begonnen en heeft klanten over de hele wereld, tot aan Australië, Mexico en Suriname toe, maar het begon allemaal in Nederland. Van der Heijden: “We zagen dat in de glasvezelmarkt het proces van het aanleggen van een kabel zeer gecompliceerd is ingericht. De jongen die de kabel aanlegde had weliswaar een tablet in zijn handen met daarop een kaart en alle tekeningen, maar om te bevestigen dat op die plek een kabel was gelegd werd de hulp van een landmeter ingeroepen. Vanuit die invalshoek dachten wij; dat kan veel makkelijker. Een koppeling maken van het meetkastje met een tablet, om het daar meteen te noteren. We zijn in eerste instantie gaan kijken naar bestaande hardware en dan hoeven we alleen een software-koppeling te maken. Gps-meetapparatuur voor landmeters was er wel degelijk, maar wij zagen dat het vooral een gesloten systeem was; alleen te gebruiken door een professioneel landmeter. Daarnaast vonden wij het zeer prijzig, tenminste als je het in het juiste perspectief plaatst; niet voor een landmeter die veertig uur per week met zijn vak bezig is, wel voor iemand die maar een uurtje per dag inmeet.” 

Goed en efficiënt

Van der Heijden vertelt verder: “Wij zagen meer uitdaging dan alleen het schrijven van een stuk software. We hebben onderzoek gedaan, hebben veel getest en ontwikkeld en hebben vervolgens de UNI-GR1 in de markt gezet; de meest universele RTK gps-ontvanger waarmee inmeten tot op de centimeter nauwkeurig geen enkel probleem is. De ontvanger bepaalt zijn positie en stuurt deze door naar software van bijvoorbeeld een glasvezelkabelspecialist of andere partners die we daarin hebben. Dat ging heel goed en efficiënt; klanten als BAM en Heijmans waren zeer enthousiast. Maar de landmeter op locatie kon niet even snel een boompje of een elektrakast inmeten, want dat correspondeerde niet juist met de software. We kregen daarom al vrij snel het verzoek om meetsoftware te ontwerpen.”

De vraag vanuit de klanten van marXact en signalen uit de markt namen toe. Van der Heijden: “Installateurs van glasvezelkabels, wegenbouwers, bodemsaneerders tot aan de grote en kleine hovenier. Vaak is ook hun voortraject erg intensief, maar loont een landmeter niet altijd; tuin opmeten, tekening maken, prijs bepalen en vervolgens een offerte uitbrengen. Met ons systeem gaat dat stukken sneller, het kost minder en de cijfers zijn accuraat. De kans is groot dat de offerte een order wordt. En doordat alles digitaal is ingetekend en berekend, kun je ook meteen aan de slag.” 

“Wij zorgen dat alles in de buitenlucht tot op de centimeter nauwkeurig op de kaart verschijnt.”

Met de razendsnelle groei en ontwikkeling van marXact durft Van der Heijden geen voorspe lling te doen voor de volgende vijf jaar. “We blijven onze software optimaliseren en nieuwe toepassingen toevoegen, zoals de ontwikkeling van een nieuwe app. We konden in 2017 niet voorspellen dat we hier zouden staan. Ons geheim? Vooral luisteren naar onze klanten, die we inmiddels over de hele wereld hebben. Met een website in meerdere talen, weten ze ons makkelijk te vinden. We blijven daarbij alle markten in de openbare ruimte bedienen; wij zorgen dat alles in de buitenlucht tot op de centimeter nauwkeurig op de kaart verschijnt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details