Platform voor de tuin- en groenprofessional
MECALAC 7MWR WAST ZONNEPANELEN

MECALAC 7MWR WAST ZONNEPANELEN

Om maximaal rendement te halen uit zonnepanelen is goed onderhoud van essentieel belang. De 13.000 zonnepanelen die Engelen Energie uit Someren heeft opgesteld op het uitgestrekte terrein van 5 ha. dienen daarom met regelmaat gewassen te worden. Onlangs werd voor dit werk een 5 meter lange, hydraulisch aangedreven, borstelinstallatie aangeschaft, passend op de Mecalac mobiele graafmachine 7MWR. Ook de bovenste helft van de bijna 10 meter brede zonnetafels kan in een rijbeweging gereinigd worden. De 1.000 liter watervoorraad is d.m.v. een frame bevestigd aan het schuifblad.  

De 7MWR werd door verkoopadviseur Fred Franken al eerder geleverd voor de aanleg van het park en om te worden ingezet voor onderhoud rondom andere pluimvee vestigingen van de gebroeders Engelen. Jeroen Engelen had toen al in zijn achterhoofd de panelen te gaan wassen met de Mecalac. Door de compacte bouw, in combinatie met de 4-wiel besturing, kan gemakkelijk tussen de zonnetafels gemanoeuvreerd worden. De machine werd o.a. voorzien van brede Nokian’s 560/45 R22.5, draaikantelstuk, maaifunctie, trekhaak, dubbelwerkend kipperventiel en een tweede camera. Daarnaast maakt de brede sortering uitrustingsstukken de machine veelzijdig inzetbaar. Gekozen kan worden uit een sloop-/ sorteergrijper, palletvorken, dieplepelbakken, Becx heggensnoeier, maaikorf en klepelmaaier.

“Om nog duurzamer te opereren hebben we naast het eigen zonnepark van Engelen Energie (6 Megawattpiek) een batterij van 1,3 MW geïnstalleerd. Het is de bedoeling om op te schalen naar in totaal ongeveer 3,9 MW aan batterijcapaciteit”, aldus Jeroen Engelen, die samen met zijn broer Twan het bedrijf runt.

Familiebedrijf Engelen staat aan de basis van duurzame pluimveevleesconsumptie en zorgt ervoor dat de geproduceerde pluimveeproducten CO2-neutraal zijn door de opgewekte en opgeslagen energie. Jaarlijks produceren zij 7.500.000 KWh en de opslagcapaciteit van energie ligt tussen de 750.000 en 1.750.000 KWh.

Engelen Energie heeft dit zonnepark aangelegd en ontwikkeld. De familie Engelen investeert in de energietransitie en alle pluimveebedrijven die zij bezitten, zijn dan ook volledig duurzaam in hun bedrijfsvoering.

Volgens Engelen is het combineren van een grondgebonden zonnepark, energieopslag en inzet in energie- en balanceringsmarkten op dit moment zeldzaam in Nederland, maar neemt snel toe. Door beide systemen in deze markten in te zetten, dragen ze bij aan het behoud van het evenwicht in het elektriciteitsnetwerk en genereren ze extra inkomsten. Het toevoegen van flexibele stroom aan ons energiesysteem is cruciaal voor het succes van de energietransitie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details