Platform voor de tuin- en groenprofessional
Meer bekendheid nodig voor oplossing die gemeentes veel geld bespaart
Na 14 jaar kunnen fietsers nog steeds genieten van een fietspad dat vrij is van wortelopdruk dankzij TRG.

Meer bekendheid nodig voor oplossing die gemeentes veel geld bespaart

Wortelopdruk voorkomen

Een interessant feit in de biologie van bomen is dat hun wortels zich op ons halfrond linksom afbuigen. Tenminste, op ons halfrond. Aan de andere zijde van de evenaar groeien ze door het coriolis-effect juist rechtsom. Met deze kennis heeft GreenMax een effectieve langetermijnoplossing ontwikkeld om wortelopdruk tegen te gaan. Een probleem dat tot veel verkeersongevallen leidt en de gemeenschap jaarlijks miljoenen euro’s kost aan reparatie van wegdek en leidingen. De ondergrondse oplossing van GreenMax wordt al ruim 20 jaar toegepast bij talloze projecten, wereldwijd. Van de Eiffeltoren en Disneyland in Parijs tot het Pearling Path in Bahrein. Laten we ons eens verdiepen in dit verborgen ondergrondse systeem dat al veel problemen met wortelopdruk succesvol heeft voorkomen.

Bert van Gils geeft, als groeiplaatsdeskundige en arborloog vanuit de GreenMax Group, advies over laan- park- en straatbomen. “Wortelopdruk is een groot en kostbaar probleem. Soms moet al na drie jaar een fietspad opnieuw worden geasfalteerd, omdat de naastliggende boom het wegdek heeft beschadigd. Het aanleggen van asfalt is duur en is niet erg duurzaam. Bovendien leidt de wortelopdruk tot onveilige verkeerssituaties.”

TRG-panelen zijn zowel lineair als rondom de boom toepasbaar.

Biologie van de boom

“Wortels zoeken de weg van de minste weerstand en groeien graag richting het oppervlak, waar zich condensvocht en voedingsstoffen bevinden. Maar er is nog iets interessant. Ook het coriolis-effect, veroorzaakt door de draaiing van de aarde, speelt een rol bij de wortelgroei. Dat betekent dat op het noordelijk halfrond de boomwortels linksom groeien en op het zuidelijk halfrond juist rechtsom.”

Unieke oplossing

Met deze kennis is GreenMax aan de slag gegaan en heeft het geleidingssysteem Tree Root Guide (TRG) ontworpen. Een uniek en circulair systeem dat bestaat uit speciale wanden met geleidingsribben. “De haakse ribben zorgen ervoor dat de wortels loodrecht naar beneden worden geleid, dieper de grond in. Wanneer de wortels de onderzijde van de wanden bereiken, kunnen ze horizontaal verder groeien. Hierdoor kan de boom zich goed verankeren, zonder schade aan de wegverharding of het leidingstelsel te veroorzaken.”

Het unieke en circulaire wortelgeleidingssysteem TRG zorgt dat wortels loodrecht naar beneden groeien, zodat schade aan wegdek en leidingen voorkomen wordt.

Nieuwe aanplant

Dankzij verschillende type panelen, biedt TRG oplossingen voor diverse situaties. Zo zijn schuifpanelen ideaal voor bomen die geheel door verharding omgeven worden, zoals op pleinen en trottoirs. Deze panelen vormen een mooie hoek van 90 graden en hebben een stevige dubbele rand die bestand is tegen betreding.

Behoud volwassen bomen

TRG kan ook gebruikt worden om de waarde van volwassen bomen te behouden. Na het kappen van de wortels, kan het systeem aangebracht worden om toekomstige wortelopdruk te voorkomen. “Door bij volwassen bomen de panelen te combineren met onze TreeRaft SandwichPanelen, creëer je de meest optimale situatie. Dit sandwich-paneel creëert een luchtlaag tussen de verharding en ondergrond. Oftewel, een totaal oninteressante laag voor boomwortels om naartoe te groeien. En mocht dit na verloop van tijd tóch gebeuren, dan ontstaat er slechts een flauwe glooiing aan het oppervlak. En dus niet de scherpe hobbel die gevaarlijker is en het asfalt laat scheuren. Op deze manier kan je extra tijd winnen en toekomstige reparaties uitstellen. Nog een voordeel is dat de sandwich-panelen voor een betere drukverdeling van de ondergrond zorgen. Handig wanneer bijvoorbeeld op de verharding geparkeerd moet worden.”

De combinatie van Tree Route Guide en TreeRaft SandwichPanels biedt meest ideale oplossing voor behoud van de waarde en schoonheid van volwassen bomen.

Wortelwering

“Hoewel in de meeste situaties TRG de beste oplossing biedt, zijn er omstandigheden waarbij de voorkeur uitgaat naar wortelwering. Dan bieden onze RootControl worteldoeken of RootBlock wortelwering uitkomst. Met behulp van een kettingfrees zijn deze schermen bovendien machinaal in te graven, wat vooral bij grote projecten een enorme tijdwinst oplevert.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details