Platform voor de tuin- en groenprofessional
Mens en natuur samenbrengen met natuurrijke beplanting
Planten en bomen hebben te veel voordelen om te negeren.

Mens en natuur samenbrengen met natuurrijke beplanting

Soortendiversiteit en gelaagdheid zijn twee belangrijke thema’s voor een ontwerp

De Bloeimeesters: een collectief van mensen met liefde voor planten die een groene leefomgeving willen creëren. We gaan in gesprek met één van deze Bloeimeesters: Sandor Walinga. Hij is onder andere tuin- en landschapsontwerper, maar daarnaast ook boomverzorger. Hij vertelt vol enthousiasme: “Ik ben een man met passie voor planten en bomen. Of het nu gaat om een kleine stadstuin of een groot park: de juiste beplanting biedt veel oplossingen.”

Walinga is van alle markten thuis. Zo is hij niet alleen onderdeel van de Bloeimeesters, maar heeft hij ook zijn eigen ontwerpbureau: Buro Walinga. “Ik ontwerp met veel liefde groene ruimtes en fijne plekken. Ik houd me dagelijks bezig met tal van verschillende werkzaamheden: van beplantingsplannen en tuinontwerpen, tot landschappelijke inpassingsplannen en boomverzorging.”

Samen met de Bloeimeesters heeft Walinga één doel: mensen dichterbij de natuurlijke wereld brengen. “Het vergroenen van de openbare ruimte is hierbij een must. Op deze manier worden mensen zich bewust van de vele voordelen die groen kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan verkoeling, water opvangen en de natuurwaarde verhogen. Planten en bomen hebben te veel voordelen om nog langer te negeren.”

Pastinaak, Koningskaars, Boerenwormkruid en Beemdooievaarsbek.

Inheemse planten en tuinplanten

Tijdens een recent project in Friesland is Walinga aan de slag gegaan met een combinatie van inheemse planten en tuinplanten. “Ik wilde het anders doen dan normaal: door de inheemse planten meer aanwezig te laten zijn in soorten en aantal, krijgen ze ook meer de aandacht en natuurwaarde die ze verdienen. De mogelijkheden die deze planten bieden voor de beplanting in de openbare ruimte is te onderbelicht.”

Volgens Walinga verdienen inheemse planten meer aandacht. Deze planten hebben namelijk veel te bieden. “Met inheemse planten bedoel ik de soorten die zich van nature vestigen in Nederland en het Noordwesten van Europa. Deze planten hebben een grote toegevoegde waarde voor de natuur. Ze bieden veel natuurwaarde als waardplant. Bepaalde insecten zijn afhankelijk van één plant of plantfamilie om voor nageslacht te zorgen. Dit zijn altijd inheemse soorten. Als voorbeeld legt het oranjetipje voornamelijk haar eitjes af op Pinksterbloem en Look-zonder-Look. De insecten zijn dus letterlijk aan de plant gelinkt. Met meer natuurlijke, inheemse beplanting zorg je voor een grotere biodiversiteit.”

In combinatie met tuinplanten komen inheemse planten nóg beter tot hun recht. “Tuinplanten zijn een fijne voedselvoorziening voor insecten. Maar ze hebben niet dezelfde waardplant-functie als inheemse planten. Door de twee plantsoorten te combineren heb je dus het beste van beide werelden: tuinplanten zorgen het hele jaar door voor bloei en inheemse planten bieden meer natuurwaarde.”

De schoonheid van natuurrijke beplanting.

Projectmatig werken

Ieder project vraagt natuurlijk om een andere aanpak. “Met de Bloeimeesters werken we samen in projectteams. Als er een nieuw project binnenkomt, stellen we een team op maat samen. Zo zorgen we dat ieders kwaliteiten optimaal benut worden. Eigenlijk werkt de natuur ook zo”, vertelt Walinga. “Iedere plant, ieder insect en ieder dier heeft zijn eigen kwaliteiten en functie in het gehele ecosysteem.”

“Een project waar we nu mee bezig zijn is een daktuin voor de gemeente Amsterdam. Hier houden we met veel dingen rekening: welke inheemse en welke tuinplanten gebruik je? Wat voor mix kan dat zijn, zodat we de natuurwaarde verhogen? Maar ook: hoeveel zon en schaduw is er op het dak? Zo bepalen we specifiek welke soorten we gaan gebruiken en waar we ze plaatsen. De juiste beplantingskeuze is dus erg belangrijk, want de natuur blijft continu veranderen. Daar houden we dan ook altijd rekening mee in onze projecten.”

Inheemse planten.

Soortendiversiteit en gelaagdheid

Soortendiversiteit en gelaagdheid zijn twee belangrijke thema’s voor een ontwerp. Walinga vertelt: “Hoe diverser je ontwerp, hoe meer verschillende levensvormen het aantrekt. We passen bloembollen toe die zorgen voor bloei in het vroege voorjaar, wanneer de eerste hommels naar voedsel zoeken. Hierbij kan je denken aan Winterakoniet, Krokus en Groot Sneeuwklokje. Maar ook bomen zijn een goed ontwerpmiddel: ze geven verkoeling en schaduw in hete zomers. En bomen zijn een fijne leefomgeving voor vogels. Zo zie je maar: als je beplanting op een slimme manier inzet als ontwerpmiddel, lossen we veel problemen op en creëren we een duurzame leefomgeving.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details