Platform voor de tuin- en groenprofessional
Met de juiste kennis maken sensoren het beheer van groen makkelijker en efficiënter
Aanplant van boom in Roermond voorzien van een bodemsensor.

Met de juiste kennis maken sensoren het beheer van groen makkelijker en efficiënter

Het slim en efficiënt inzetten van bodemsensoren, gecombineerd met het verzamelen van data in the cloud en het geheel verrijken met domeinkennis helpen gemeenten en groenvoorzieners op het besparen van water, CO2, het aantal bezoeken en op de uitval van bomen. René Voogt van ConnectedGreen uit Houten: “Is een project voorbij, dan zijn onze sensoren makkelijk te verplaatsen naar een andere locatie. Het is wel noodzaak om ze dan even opnieuw en juist in te richten.”

Het flexibel inzetten van de sensoren is volgens Voogt precies waarvoor ze bedoeld zijn. “Als je een sensor koopt, dan regelen wij hem in met de juiste instellingen. Een aantal gebruikers kan dat zelf, maar de meesten helpen wij; we geven de sensoren namen, koppelen ze aan de juiste grondsoort. Dat is echt plug and play. Is het project voorbij en de bomen en planten zijn aangeslagen, dan worden de sensoren uit het project gehaald. Ze zijn namelijk zo gemaakt dat ze makkelijk te verplaatsen zijn naar een andere locatie. Maar dan moet je hem wel opnieuw inrichten. Wij noemen dat sensormanagement en we zien dat bedrijven hiervoor sensor – of datamanagers aan het opleiden zijn.”

ConnectedGreen schreef zelf een opleiding en heeft ondertussen bij twee organisaties proefgedraaid. Voogt: “Vijf jaar geleden onderstreepten we het nut van sensoren, nu gaan we de beheerders helpen om de sensoren te managen. Dit doen we met een opleiding van een dag, waarbij wij ze basiskennis bijbrengen door zelf documentaties en instructievideo’s door te laten nemen en vervolgens met het systeem aan de slag te gaan. De basis is noodzakelijk om te snappen wat sensoren nodig hebben voor een optimale werking; goed in de grond staan, vlekkeloos communiceren via het Lora-netwerk van KPN, het indelen van het project en de data delen met derden zoals de groenvoorziener.”

ConnectedGreen gebruikersbeheer.

Klimaatstraten

De opleiding is bedoeld voor diegene die de sensoren beheert, zoals datamanagers bij groenbedrijven of gemeentelijke overheden. “Ze leren eveneens over de verschillende grondsoorten; hoe deze zich gedragen en hoe ze met vocht omgaan, maar uiteraard ook hoe het Lora-signaal werkt. Doordat we een sensor-onafhankelijk platform zijn kunnen we meerdere soorten sensoren aan elkaar koppelen. Het is meer dan alleen water geven, er is veel meer. We zien ook dat ze voor meerdere doeleinden worden ingezet, zoals het meten van hittestress, de effecten van vergroening en het maken van analyses. Het is belangrijk om te weten wat je mag verwachten van de sensoren en dan is het juist instellen essentieel; de locatie, welke grondsoort, de diepte en de lengte van de sensor.”

Tijdens de beurs De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg laat ConnectedGreen bezoekers zelf aan de knoppen zitten in een demo-omgeving. “Het is belangrijk om vanuit kennis de informatie van sensoren te duiden, waarbij we weten dat in Nederland geen vierkante meter hetzelfde is. Zet tien sensoren op een rij en je krijgt tien verschillende waarden. De variabelen op een terrein spelen een belangrijke rol want overal is er wel iets met de grond gedaan. Met de juiste kennis maken sensoren het beheer van groen makkelijker en efficiënter.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details