Platform voor de tuin- en groenprofessional
Michiel van de Bunt van ZinCo Benelux over daktuinen en groendaken:
Stadskantoor in Helmond waar zonnepanelen en het groendak elkaar versterken; panelen zweven boven het groen en worden zo door het groen optimaal gekoeld om maximaal rendement te behalen.

Michiel van de Bunt van ZinCo Benelux over daktuinen en groendaken:

Een dak is volgens Van de Bunt in eerste instantie bedoeld voor twee dingen: water buiten houden en temperatuur juist binnen. “Maar ondertussen is er zoveel meer mogelijk als het gaat om daktuinen en groendaken. Het maakt het ontwerpproces complexer en dan is het fijn als wij hierover vanaf het eerste moment met architecten en ontwerpers in gesprek zijn.” 

Het hittereductiedak is een voorbeeld van een dak dat is aangelegd met als doelstelling maximale verdamping. Ook het grijs water van een gebouw, afvalwater dat niet afkomstig is van het toilet, kan op dit dak worden verdampt.

Van de Bunt: “De ontwikkelingen in de woningbouw gaan razendsnel. Hield een ontwikkelaar voorheen bij de bouw van een woonwijk nog rekening met minder dan één auto per huishouden, tegenwoordig zijn het er ruim tweeënhalf. Het cijfer daalt weliswaar door de gevolgen van corona of de sociale trend van het delen van auto’s, feit blijft dat ontwikkelaars de uitdaging omtrent mobiliteit moeten meenemen. Ook de samenstelling van het huishouden speelt een rol; alleenstaand, jongere of oudere, gezin of gepensioneerd en natuurlijk het inkomen. Het meest ideale is beschikken over veel bouwgrond en ruimte om parkeervakken aan te leggen. Het kan, maar helaas niet in het stedelijk gebied. Vaak bouwen projectontwikkelaars daarom een parkeerkelder met daar bovenop ruimte voor een daktuin.”

Zuidpark in Amsterdam met toepassing Urban Farming, de productie van voedsel in en om de stad, op het dak voorzien van een groentetuin.

Extra functies 

Met de tuin op hoogte worden extra functies aan het dak toegevoegd. “En dat worden er steeds meer. Het opvangen van regenwater, dat versneld of juist vertraagd moet worden afgevoerd. Of het winnen van energie op groene daken met watervoorzieningen, insectenhotels of bepaalde inheemse beplanting. Alles om de verloren vierkante meters aan landschap te compenseren en te zorgen dat verlies aan leefruimte voor flora en fauna gecompenseerd wordt. De toepassing van het multifunctionele dak gaat nog verder; van tuinen tot complete sportvelden. Je kunt het niet zo gek bedenken. In Denemarken ligt een skihelling en zelfs een hele atletiekbaan op een dak. Als we vroeg genoeg in het proces rekening met elkaar houden, dan is veel mogelijk. De enige voorwaarde; de dakconstructie moet het wel kunnen dragen.” 

Pakhuis Australië laat zien dat een groendak niet altijd horizontaal hoeft te zijn, ook hellende daken zijn uitermate geschikt voor de verwerking van groen.

Dat is voor Van de Bunt de grootste uitdaging. “Het dak wordt steeds meer gezien als een gebruiksruimte. Zo zijn ze in Rotterdam bezig met een soort tweede level, Rotterdam op 20 meter, en die daken willen ze met elkaar verbinden, zodat je een heuse wandelroute krijgt; van dak naar dak. Het multifunctionele karakter blijft toenemen, net als het aantal mensen dat in stedelijk gebied woont. Maar omdat we tientallen jaren hebben gebouwd op een manier die toen prima leek, ervaren we nu dat kwaliteit van flora en fauna afneemt en de waterproblematiek verergert.” 

Meer samenwerken

Een oplossing is om in ieder geval de auto’s te weren uit steden. “Het concept ‘fifteen minutes city’ juich ik toe; binnen 15 minuten loopafstand alles bereikbaar. Van een supermarkt, sportclub tot zelfs een terrasje. Je hebt geen vervoersmiddel meer nodig. Op de begane grond van het gebouw winkels en daarboven sportscholen en woon- en werkgedeelten. Wel is het belangrijk te zorgen dat alle mogelijke functies constructief op elkaar aansluiten. Dan zullen we nog meer moeten gaan samenwerken; een dak- of tuinspecialist zal niet meer alleen met zijn eigen systemen meedenken. Het zal ook zorgen voor een herziening van het aanbestedingstraject. Denk aan zonnepanelen op het dak, waar de hovenier ook zijn groen wil realiseren en tegelijkertijd het regenwater dient te worden opgevangen. Je wilt alle technische mogelijkheden van materialen en constructies kennen en indien nodig op elkaar aanpassen. Laten we dus de handen ineen slaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details