Platform voor de tuin- en groenprofessional
Mineraal olivijn als substraat en pot- en tuingrond. Klimaatverandering  tegen gaan in de tuin
Als halfverharding vormt het een ideale basis voor allerlei toepassingen, van fiets- en wandelpaden, tot brekerzand.

Mineraal olivijn als substraat en pot- en tuingrond. Klimaatverandering tegen gaan in de tuin

Olivijn is één van de meest voorkomende mineralen op aarde en ‘vangt’ CO2 als het verweert. greenSand verwerkt het mineraal in substraten en pot- en tuinaarde en vertraagt de klimaatverandering in de tuin.

Oprichter en eigenaar van greenSand Eddy Wijnker wordt een beetje overrompeld door de vloedgolf aan aandacht voor zijn producten. Dit zag hij niet aankomen toen hij meer dan een decennium geleden zijn oog liet vallen op een groene steen. Hij woonde en werkte in China waar hij na een vulkaanuitbarsting olivijn zag liggen. Nieuwsgierigheid leidde Eddy naar Emeritus Hoogleraar geochemie Olaf Schuiling en tuinontwerper Nico Wissing. “Prof. Dr. Schuiling zag in olivijn de sleutel om klimaatverandering tegen te gaan. Het is een stollingsgesteente uit magma, dat bij verwering CO2 vastlegt in calciumcarbonaat, ofwel kalk. 

Halfverharding

Olivijn neemt haar eigen gewicht aan CO2 op, terwijl silicaat, bicarbonaat en magnesium vrijkomen. Het proces duurt duizenden jaren, maar kan versneld worden door het mineraal te vermalen en het oppervlak te vergroten. Eddy richtte greenSand op, dat gecertificeerd olivijn in zand of steen vorm levert en zo het mineraal naar de massa brengt. Inmiddels is al bijna 50.000 ton olivijn uitgestrooid en staat greenSand synoniem voor CO2 gecertificeerd opruimen. “Feitelijk kan greenSand overal gebruikt worden waar zand en stenen nodig zijn, want we kunnen het in elke gewenste grootte vermalen. Als halfverharding vormt het een ideale basis voor allerlei toepassingen, van fiets- en wandelpaden, tot brekerzand. En omdat we zoveel mogelijk greenSand willen uitstrooien kan CO2 uitstoot van bedrijven gecompenseerd worden met greenSand CO2 opruimcertificaten.”

Substraten en kalkvervangers 

Als substraat is olivijn een verrijking voor de tuin. Het mineraal gaat verzuring van de bodem tegen, is een optimale kalkvervanger en een duurzame bodemverbeteraar. In samenwerking met BVB Substrates ontwikkelde greenSand voorgemengde pot- en tuingrondsoorten verrijkt met olivijn. De hoogwaardige substraten zorgen voor gezonde, volle planten, terwijl de grond helpt CO2 op te ruimen. De greenSand kalkvervanger gaat duurzaam verzuring van water en bodem tegen en geeft tegelijkertijd magnesium af. Eddy ziet een flinke markt voor de substraten en kalkvervangers. “De producten zijn al bij verschillende dealers door heel het land te koop, maar over niet al te lange tijd zullen ze ook in de schappen van tuincentra liggen. Het is een prachtige manier om heel eenvoudig een extra steentje bij te dragen aan de oplossing van het CO2 probleem. Wie wil dat nou niet?”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details