Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nationale Bomenbank bestaat dit jaar 50 jaar!

Nationale Bomenbank bestaat dit jaar 50 jaar!

Dat zijn we op een heel bijzondere manier aan het vieren middels De Nationale Bomen Top 50.  Boomeigenaren kunnen hiermee monumentale bomen nomineren. Wij vragen daarmee aandacht voor het belang van grote bomen. De 5 meest bijzondere bomen uit de top 50 worden geadopteerd en ontvangen levenslange boomzorg!

Eerste resultaten

We zijn al erg blij met de lijst van bijzondere bomen die al genomineerd zijn. Hieronder bevinden zich minder bekende maar zeker niet minderwaardige bomen. ‘De Rode monumentale Troostboom’ een 130 jarige beuk die achter begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam staat. ‘Twee eeuwen Trots’, een Liriodendron geplant door de welgestelde handelsfamilie De Rijke in Venlo. ‘De Viermarkenlinde’ in Enschede met een geschatte leeftijd van 300 jaar die volgens overlevering het ontmoetingspunt was voor bestuurders van de marken. Of ‘Opdat wij niet vergeten’, een iep in Rotterdam was tijdens de tweede wereld oorlog het verzamelpunt van vele joden naar vernietigingskampen. Allemaal bomen met een indrukwekkend verhaal en een monumentale verschijning. 

Vakjury

Om te komen tot de Top 5 zal de selectie uitgevoerd worden door een vooraanstaande jury. Deze jury bestaat uit kopstukken in het groen. Met trots introduceren we hierbij:

 • Mevrouw Nadina Galle
  Ecologisch ingenieur op het snijvlak van steden, ecologie en technologie met wereldwijde faam. 
 • Mevrouw Hanne Tersmette-Strijland
  Nederlandse boswachter bij Vogelbescherming Nederland, schrijfster en tv-bekendheid. 
 • De heer Lodewijk Hoekstra
  Nederlands bekendste tv-tuinman en mede oprichter van NL Greenlabel.
 • De heer Wim Eikelboom
  Ambassadeur van de Bomenstichting, verhalenverteller, populair podcastverteller en journalist. 

De vakjury wordt vanuit de Nationale Bomen Top 50 gefaciliteerd door:

 • De heer Henry Kuppen
  Secretaris/projectleider van de Nationale Bomen Top 50, directeur van Terra Nostra en gepassioneerd bomenliefhebber met professionele ervaring.

De Nationale Bomen Top 50

Hoe werkt het?

 • Via www.denationalebomentop50.nl kan iedereen nog tot en met 31 mei 2022 een boom nomineren. Promoot dit bij uw netwerk want een ieder maakt hiermee kans op gratis levenslang boomonderhoud.
 • Van 1 juni – 1 juli 2022 kan er publiekelijk gestemd worden. De genomineerde bomen kunnen in die periode door de deelnemers worden gepromoot.  
 • In juli en augustus wordt de Nationale Bomen Top 50 samengesteld. De selectie wordt bepaald door het verhaal achter de boom en het aantal behaalde stemmen. 
 • Uit de Nationale Bomen Top 50 kiest een onafhankelijke vakjury 5 bijzondere bomen die in oktober bekend gemaakt gaat worden. De geboden ecosysteemdiensten, monumentale-  en ecologische waarden van de boom spelen hierbij een belangrijke rol.  

Deze 5 meest waardevolle en bijzondere bomen zal Nationale Bomenbank adopteren en gratis levenslange professionele boomzorg bieden. Zusterbedrijf, Kennisatelier voor Boom en Bodem, Terra Nostra stelt hiervoor een beheerplan op, waarin maatregelen onderzocht en beschreven worden die nodig zijn voor eeuwig duurzaam behoud van de boom en zijn biotoop.

Doe mee en nomineer jouw bijzondere boom

Jouw bijzondere boom maakt kans op levenslange boomzorg. Ken jij een bijzondere boom met een verhaal? Doe dan nog snel mee nu het nog tot 31 mei kan en nomineer jouw boom via www.denationalebomentop50.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details