- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Planten kunnen alleen voedingsstoffen opnemen wanneer er een goede interactie met de micro-organismen in de bodem bestaat. Dat wil zeggen dat het bodemleven de mineralen verteert en deze aan de planten geeft, die op hun beurt weer de helft van hun suikers teruggeven. “Van kunstmest wordt slechts de helft van de voedingsstoffen opgenomen door de plant. De rest spoelt uit. Daarom gebruik ik vermicompost. Dit natuurlijke product blijft wel in de grond aanwezig en heeft ontzettend veel voordelen, waaronder een enorme plantverbetering”, vertelt Riny Nouwens, mede-eigenaar van hoveniersbedrijf R & R uit Berlicum. Nadat hij vermicompost een aantal maanden mocht testen, raakte hij zo enthousiast over de resultaten dat hij besloot productconsultant te worden bij de leverancier GreenGuard.
GreenGuard, in 2022 overgenomen door het bedrijf GreenMax, biedt natuurlijke oplossingen voor bodemverbetering, plantversterking, boomverzorging, gazonoptimalisatie en plaagbeheersing. “Vermicompost kent een hoge voedingswaarde en is rijk aan micro-organismen. Dit microleven stelt dus massaal voedsel ter beschikking aan de planten en bomen. Dat levert enorm veel voordelen op ten opzichte van kunstmest. Elke hovenier die het heeft mogen testen, is overtuigd en gebruikt alleen nog vermicompost. Ook diverse gemeenten hebben het gebruik van dit product in hun bestek opgenomen.”
Enthousiast vertelt Nouwens over de resultaten van vermicompost: “Op gazons zie je goed wat kunstmest met de bodem doet. Na gebruik wordt het gras heel groen en gaat ontzettend hard groeien, waardoor het tevens veel gemaaid moet worden. Al snel eindigt deze groeipiek en moet er opnieuw bemest worden. Vermicompost breng je één keer per jaar aan, namelijk in de lente, en daarna ontstaat er een mooie constante groei. De afgifte van de voedingsstoffen vindt namelijk geleidelijk plaats. Overbemesting is dan ook onmogelijk. Het is zelfs de enige bodemverbeteraar waar je een plant in kunt zetten zonder dat de wortels verbranden.”
Vermicompost is om meerdere redenen milieuvriendelijker dan het gebruik van kunstmest. De productie van kunstmest kost veel energie en veroorzaakt de uitstoot van lachgas, een sterk broeikasgas. Bovendien komen hierbij schadelijke stoffen vrij zoals cadmium, arseen en radioactief radium. Daarnaast bevat kunstmest tal van draagstoffen, terwijl vermicompost volledig van organisch materiaal wordt gemaakt.
Naast de voeding, doet vermicompost nog meer voor de planten. Het zorgt langdurig voor een luchtige grond en betere afwatering, maar stimuleert ook een sterk wortelstelsel. Daarmee ontstaan gezondere planten die een hogere weerstand hebben tegen ziekten.
Nouwens ziet niet alleen dat de beplanting enorm opleeft van vermicompost, hij ervaart ook hoeveel arbeidsuren het bespaart. “In eerste instantie is vermicompost in de aanschaf wat duurder, maar onderaan de streep ben je absoluut voordeliger uit. Je hoeft het immers maar eenmaal per jaar toe te passen en nieuwe aanplant slaat veel beter aan. Daarnaast neemt het aantal maaibeurten af én je hoeft er vier keer minder van nodig dan van andere compostsoorten. En zeker niet onbelangrijk, de klanten zijn super tevreden.”
Dat illustreert Nouwens aan de hand van een prachtig voorbeeld: “Mijn zoon, die binnenkort het hoveniersbedrijf overneemt, startte vorig jaar bij een nieuwe klant. Deze vroeg de hortensia’s te verwijderen omdat deze er zo slecht bij stonden. Mijn zoon vroeg of hij vermicompost mocht uitproberen en paste dat vervolgens vlak voor de bouwvakvakantie toe. Na de bouwvak belde de klant ons op en vroeg of we nieuwe hortensia’s geplant hadden. Kan je nagaan, in die korte tijd waren de hortensia’s zodanig opgefleurd, dat ze als nieuw leken. Negen maanden later was de border zelfs weer helemaal dichtgegroeid, precies zoals het ooit de bedoeling was.”