Platform voor de tuin- en groenprofessional
Natuurlijke methoden om de bodem te verbeteren
Voedingspijlers of wormen: beiden een goede manier om de bodem te verbeteren.

Natuurlijke methoden om de bodem te verbeteren

Het verbeteren van bomen kan op verschillende manieren. Bas Poutsma van B-vier Boomspecialist uit Breda: “Wij helpen scholen en particulieren om hun bomen te verbeteren; efficiënt en betaalbaar.”  

De chique manier om de bodem te verbeteren is ploffen. Poutsma: “Het professioneel losmaken van de grond rondom een boom en deze vervolgens injecteren met lucht en voedingsstoffen is vrij kostbaar. Daarom gebruiken wij voedingspijlers met grondboren en halen de bestaande bodem eruit en vervangen deze door speciale compost met schimmels die in het bos voorkomen: de schimmeldominantehumuscompost geheten. Het zorgt voor een voedingrijke bodem waarmee de wortels extra voedingsstoffen opnemen. Daar kunnen ze lang mee doen.” 

Een andere methode is het inzetten van wormen. “Dat werkt prima bij een verdichte laag, waarbij de wormen allemaal gangetjes maken. Hierdoor wordt de bodem gemengd en krijgt het meer water en lucht. We werken met speciaal gekweekte wormen, maar ook een doodgewone pier helpt. Sommige gaan dieper of breder in de bodem, een mengsel werkt het beste.” 

Gewoon het blad laten liggen onder een boom helpt ook.

Gewoon het blad laten liggen onder een boom helpt volgens Poutsma ook prima. “Dat is alleen een uitdaging op schoolpleinen of bij bomen die dichtbij een woon- en leefomgeving staan. Heel langzaam verteert het blad en voorziet de bodem voorziet daarmee van de gewenste voedingsstoffen. We helpen hierbij door een speciaal bladrek te maken, waardoor de bladeren niet wegwaaien. Ook beestjes en insecten krijgen de kans om zich te nestelen. De natuur doet zijn werk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details