Platform voor de tuin- en groenprofessional
Thema's

Nieuw: Eikenprocessierups Regulatie Methode

Van bestrijden naar duurzaam, milieuvriendelijk en ecologisch beheren

Waarschuwingssticker onder op de vlinderfilterkast.

Tekst | Van Aalst Media

Beeld | Storix boom- en landschapsbeheer

23 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De eikenprocessierups (EPR) veroorzaakt iedere zomer overlast in Nederland. De brandhaartjes kunnen jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken. Ook vee en huisdieren als honden ondervinden de nare gevolgen. Storix boom- en landschapsbeheer uit Waalwijk heeft een ecologisch verantwoord alternatief bedacht om de eikenprocessierups duurzaam en milieuvriendelijk te beheren. Ton Stokwielder, eigenaar en oprichter: “Niet bestrijden met gif, opzuigen of verbranden, maar veilig en aanvaardbaar onder controle krijgen.”

De methode bestaat uit vier modules: beheren en monitoren, de biodiversiteit, biotoop- en groeiplaatsverbetering en het conditioneren van vogels. “Het geheel is een doordachte en inmiddels beproefde methode, die sinds begin 2021 in een octrooi is vastgelegd, waarmee het wettelijk is beschermd. Door de inzet van de verschillende modules zal de biodiversiteit toenemen en zullen de biotopen voor de natuurlijke vijanden en de groeiplaatsen voor de eikenbomen verbeteren.”

Interview tijdens de installering van de door Storix gepatenteerde Vlinderfilterkast.

Als het gaat om beheren en monitoren zijn twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de Vlinderfilterkast® en de Stationsmonitoringskast®. “Tijdens een meerjarige observatie onderzochten we in bloemrijke landschappen ruim vierhonderd nesten van de eikenprocessierups. Hieruit bleek dat slechts twintig procent daarvan een eikenprocessievlinder werd, de overige dieren waren parasieten als sluipwespen en -vliegen. In de vlinderfilterkast zijn EPR-nesten geplaatst. Daar omheen zit een geperforeerde wand, die de uitgekomen eikenprocessievlinders gevangen houdt. Ze planten zich niet meer voort. De parasieten daarentegen vinden wel hun weg in de vrije natuur. Elke kast wordt door ons gemonitord in een stationsmonitoringskast. Dit geeft inzicht in het aantal en het percentage parasieten. Zo zetten we deze methode ecologisch verantwoord in en kennen we de meest effectieve aanpak.”

Naast de inzet van de kasten is het belangrijk om de leefomgeving van de natuurlijke vijanden aantrekkelijk te maken of te houden. “Een bloemrijke omgeving, voldoende water en nestkasten voor vogels en vleermuizen. Hiermee ondersteunen we de natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp en -vlieg en stimuleren we dat vogels de eikenprocessierups eten. Voor vogels als (kool-)mezen, de boomklever, de grote bonte- en groene specht en de kauw zijn ze een lekkernij. In een tijdsbestek van twee tot vier jaar minimaliseren we de overlast.“

SONY DSC

Veel Nederlandse gemeenten en andere terreinbeheerders delen ondertussen de visie van Storix. “We willen duurzaam, milieuvriendelijk en ecologisch de eikenprocessierups beheren middels onze Regulatie Methode, ondersteund met trainingen en middelen als informatieborden voor voorbijgangers en zelfs een speciale crème die de irritatie verzacht. Goed om te zien dat inmiddels veel gemeenten deze visie met ons delen en besloten hebben op een duurzame wijze de beheersing van deze jeukrups voort te zetten,” besluit Stokwielder.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details