Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuw rekenmodel
Ronald Wobben, Eigenaar van Expedio Arbori, boomtechnisch onderzoek, advies en taxatie

Nieuw rekenmodel

“Bomen zijn essentieel maar hebben soms veel te verduren. Door graafwerkzaamheden vanwege nieuwbouw of herinrichting van de infrastructuur kan er schade ontstaan aan wortels en stam. Maar ook door storm, blikseminslag of brand en aanrijdingen kunnen bomen beschadigd raken. In het ergste geval kan de boom niet behouden blijven. Maar ook deelbeschadigingen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het behoud of beheer van de boom.

Jaarlijks nemen de grote verschillen in het weer sterk toe. Van droog naar zeer nat en van tropische temperaturen naar bijna tropische stormen. Bomen worden ontworteld, breken af en veroorzaken hierdoor wellicht schade. Uiteraard zijn stormen niet altijd te voorzien, maar in beginsel wordt de aansprakelijkheid toch eerst verlegd naar de eigenaar van de boom.

Mijn expertise wordt regelmatig ingezet bij de analyse naar de oorzaak van schade of letsel in relatie tot de boomtechnische staat voorafgaand aan het incident. Ik ben geregistreerd boomtaxateur en maak in die rol schade inzichtelijk voor verzekeraars. Dat doe ik aan de hand van de NVTB-methode (Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen).

Onlangs hebben we die methode aangepast aan de eisen van deze tijd. Zowel de NVTB-richtlijn als de NVTB-rekenmethode zijn veranderd. Dat hebben we gedaan omdat de Raad van State enkele jaren geleden een uitspraak heeft gedaan over het verlies van functioneel weefsel bij een beschadigde boom. In zo’n geval zal een boom, zonder bijvoorbeeld extra onderhoud en zorg, verminderd functioneren. Volgens de Raad van State was zo’n beschadiging, en de tijd en behandeling die nodig zijn om daarvan te herstellen, onvoldoende meetbaar. Daarom hebben we de rekenmethode aangepast. 

Nu is het dus zo dat wanneer het functioneel weefsel van een boom is aangetast, we beter duidelijk maken welke behandeling het vergt om de boom er weer bovenop te krijgen en welke kosten daarmee gemoeid zijn. Daarmee wordt het schadeverhaal concreter en transparanter. In het vernieuwde rekenmodel staan om die reden ook hele goede voorbeelden in woord en beeld, zodat het voor iedereen – ook voor mensen die minder verstand van bomen hebben – zichtbaar wordt wat we precies bedoelen. Maar ook wat er wordt bedoeld met beschadiging en wanneer dat echte schade wordt die vergoed moet worden.

Een beschadiging betekent namelijk niet altijd schade. Sommige beschadigingen hebben immers nauwelijks invloed op het wel en wee van een boom. Maar let op, steeds meer boomeigenaren voegen boeteclausules toe aan bijvoorbeeld een maaibestek. Wanneer tijdens maai- of bouwwerkzaamheden onvoorzichtig wordt omgegaan met bomen in de omgeving, kan er voor iedere beschadiging wel degelijk een boete worden opgelegd. Vaak wordt daartoe besloten als men niet voor iedere beschadiging een taxateur wil inschakelen, maar wel verwacht dat er voorzichtig met de bomen wordt omgesprongen. Wees u daar als hovenier of groenprofessional dus van bewust! 

Want bomen hebben ons veel te bieden. Ze zijn onmisbaar in ons landschap en zorgen voor zuurstof, voedsel, bescherming, broedplaatsen en bouwmaterialen. Maar ze zijn ook steeds belangrijker in het afvangen van fijnstof, het verlagen van de temperatuur in steden en voor waterretentie. Als NVTB hebben we de ambitie om ook die baten in toekomstige rekenmodellen mee te nemen. 

Bomen verdienen namelijk onze zorg en aandacht. We kunnen niet zonder ze.

De nieuwe richtlijn is te downloaden op de website van de NVTB: www.boomtaxateur.nl

Ronald Wobben,
Eigenaar van Expedio Arbori, boomtechnisch onderzoek, advies en taxatie

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details