Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuwe accu doorslijper blinkt uit in prestaties, veiligheid en ergonomie
Jordy van Efferen, Dura Vermeer Bouw Midden West, Cruquius

Nieuwe accu doorslijper blinkt uit in prestaties, veiligheid en ergonomie

Groenprofessionals vertrouwen op het XGT-platform

Dat het Japanse Makita succesvol is in Nederland (en de rest van de wereld), dat is al tientallen jaren erg duidelijk. Met hun nieuwe 40 volt XGT-platform voor accu’s en accumachines laat Makita echter zien dat het ook de volgende stap in technologische ontwikkeling kan zetten. Binnen het XGT 40 V Max platform zijn inmiddels meer dan 120 machines ontwikkeld voor de professional in de bouw, infra, industrie, schoonmaak en groenvoorziening allemaal op dezelfde XGT accu. Vandaag zijn we te gast bij Makita Nederland, gevestigd in Eindhoven. We waren uitgenodigd voor de introductie van hun nieuwe CE001GZ 2x40V doorslijper.

Het is een indrukwekkende verschijning, die CE001GZ slijper. Arjen Peeters is verantwoordelijk voor het assortiment tuin-, park- en bosmachines en hij legt uit wat deze machine zo uniek maakt: ‘Natuurlijk zijn de specificaties van een machine erg belangrijk. Met een vermogen van 3,6 kilowatt zitten we echt aan de bovenkant van de markt. Dit vermogen wordt geleverd door twee XGT 40V Max accu’s. Met een slijpdiepte van maar liefst 127 mm is deze doorslijper universeel inzetbaar bij projecten van hoveniers, stratenmakers en in de wegenbouw. Mede doordat we een speciale diamantschijf hebben ontwikkeld, kun je er erg snel de klus mee klaren en kun je bovendien ook erg lang slijpen op één acculading. Qua snijsnelheid is deze machine vergelijkbaar met de meeste benzinemotor-slijpers’.

Veiligheid

Naast het feit dat de machine erg goed uit de vergelijkingen komt qua prestaties, is er in de ontwikkeling ook veel aandacht geweest voor veiligheid van de gebruiker. Door de elektronische rem staat de schijf erg snel na uitschakelen stil. Tevens is de CE001GZ voorzien van Active Feedback sensing Technology, oftewel AFT. Hiermee wordt continue de kracht op de schijf gemeten en als deze om wat voor reden dan ook vast zou slaan, dan wordt de motor binnen een milliseconde stilgezet. Dit heeft een groot positief effect op zowel de gebruiker als op de levensduur van de machine. De slijpmachine is standaard voorzien van een wateraansluiting zodat je stofvrij kunt werken. De watertoevoer kun je uiteraard traploos regelen. Het is ook vermeldenswaard dat deze slijper uitgerust is met eXtreme Protection Technology (XPT), zodat waterdruppels en stof niet makkelijk naar binnen kunnen dringen. Het werken onder Nederlandse weersomstandigheden is hiermee dan ook géén probleem.

Ergonomie

Als laatste stipt Arjen aan hoe belangrijk ergonomie het ontwerp van de machine mede bepaald heeft: ‘De engineers hebben goed geluisterd naar de gebruikers. Als hovenier wil je dat de machine goed in de hand ligt, dat deze in balans is en dat trillingen zoveel mogelijk vermeden worden. Aan al deze zaken is gedacht waardoor je langer kunt werken zonder vermoeid te raken of pijnlijke handen krijgt. Ook bij het wisselen van bijvoorbeeld horizontaal naar verticaal slijpen, vertoont de machine geen onbalans’. Voor onder andere het inslijpen van sleuven in verhardingen heeft Makita voor deze machine een speciale trolley in het assortiment. Hiermee kun je erg lang en comfortabel werken.  

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details