Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuwe accu voor de zwaardere klussen, ideaal voor de groenspecialist
Willem Berghorst van SIGHT landscaping b.v aan het werk met de bosmaaier

Nieuwe accu voor de zwaardere klussen, ideaal voor de groenspecialist

Makita heeft volgens Arjen Peeters, product- en accountmanager bij Makita Nederland BV, een unieke positie in de wereld. “Wij zijn van huis een accufabrikant en dat geeft ons een voorsprong als het gaat om de techniekontwikkeling; wij bouwen onze eigen motoren, eigen controllers en een eigen accu-platform. Met de Makita XGT 40V Max, hebben we een nieuwe accu voor de zwaardere klussen, ideaal voor de groenspecialist.”

XGT bosmaaier.

Door de unieke situatie waarbij Makita alles zelf bouwt zijn de machines volledig afgestemd op de toepassing waarvoor ze bedoeld zijn. Peeters: “Het nieuwe accu-platform, het XGT 40V max, haalt het meest optimale uit een apparaat; voor een bosmaaier bijvoorbeeld zoeken wij de beste motor uit of bouwen een nieuwe, ontwikkelen we een specifieke controller en daarnaast zorgt de juiste communicatie in de machine voor de juiste aansturing. De motor krijgt via de controller altijd de energie die de machine vraagt; het juiste geleverd en in het juiste koppel gereguleerd. De ADT oftwel Automatic torque Drive Technology-software in de machine meet de weerstand op de draadkop of op het mes en de controller schakelt bij indien nodig en net zo makkelijk terug. Het gaat om milliseconden.

Deze effectieve manier van communiceren zorgt volgens Peeters voor een optimale en unieke werking tussen accu en machine. “Ze praten constant met elkaar, waardoor de motor het meest optimale aan vermogen krijgt. Dat zit in al onze XGT-machines; bosmaaiers, kettingzaag, heggenschaar, bladblazer of doorslijper. Het zit overal in en het is exact hetzelfde, dus het sluit precies op elkaar aan. Met het XGT-platform maken we als Makita enorme sprongen als het gaat om het vervangen van brandstofmachines. Onze sterkste elektrisch aangedreven bosmaaier, de UR012G, is het bewijs; testgebruikers zijn diep onder de indruk van de prestaties.”

Wouter Beerens van Brouwers Groenaannemers uit De Moer aan het werk met de XGT heggenschaar.

Professionals testen

“Om te zorgen dat wat we in de fabrieken bedenken in werkelijkheid ook klopt, laten we in het land een aantal groenspecialisten onze machines testen. De belangrijkste vraag; is dit wat jullie nodig hebben om jullie dagelijkse werkzaamheden te verrichten? En geef ons feedback over looptijd, prestatie en verbeterpunten. Het liefst wil de groenprofessional één of twee krachtige accu’s voor al zijn verschillende gereedschappen. Nog niet voor alle machines is dit nu mogelijk. Als je kijkt naar rugbladblazers, deze vragen enorm veel energie voor een langere tijd, dat gaat nu nog niet. Bij bosmaaiers en heggenscharen komen we toch al aardig in de buurt, met kniptijden van drie tot vijf uur. Een hovenier met twee volle accu’s kan de hele dag knippen. Dat is helemaal geen probleem. Ook het onderweg opladen niet; we zien steeds meer bussen van groenspecialisten die zijn voorzien van een onafhankelijke laadunit, waarmee ze 20 tot 30 accu’s kunnen opladen. Zo kunnen ze makkelijk een hele dag vooruit.”

Steeds meer professionals in de groensector ervaren de kracht en de mogelijkheden van accu-aangedreven machines. “Het is vergelijkbaar met de kracht van brandstof met daarbij veel voordelen; ze zijn zuiniger, schoner en lichter, hebben geen uitstoot, veroorzaken minder trillingen en geven rust. Gunstig als je de woonwijk ingaat; geen overlast van knetterende en stinkende motoren.”

40V accu uit de XGT-lijn van Makita.

Op maat

Makita levert de juiste machine voor het juiste werk: “Vroeger hadden we één elektrische heggenschaar waarmee we alles knipten, nu maken we de accu-aangedreven modellen op maat; trimmen met een hoge slagsnelheid en fijne messen, terugsnoeien met een lagere slagsnelheid en grovere messen. Ook onze bosmaaier de UR012G in een 2×40 V Max-uitvoering doet qua vermogen en kracht niet onder voor een 45-50 cc brandstof aangedreven bosmaaier. Het sluit naadloos aan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details