Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuwe compacte zeefbak met grote capaciteit

Nieuwe compacte zeefbak met grote capaciteit

Overal vinden we zeven die moeten geladen worden met graafmachines of wielladers. Waarom zeven we niet met de bak zelf die aan de machine hangt, dacht Colin Smith. We brengen gewoon de zeef naar het materiaal. Zo werd de Gyrustar zeefbak geboren. Het sterrenrolbed is ingewerkt in het frame zodat deze nieuwe zeefbak ook dienst kan doen als een echte graafbak. De firma Tuboma uit Oudenaarde is exclusief invoerder van Gyrustar in België en Frankrijk.

Wat vooraf ging. Tuboma startte zestien jaar geleden als verkoper van tuin- en parkmachines. Daar kwam al snel verhuur bij en de Oost-Vlaamse firma werd verdeler van grote merken zoals Honda, Stihl en John Deere. Vandaag is het bedrijf ook gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van bouwmachines zoals minigravers, knikladers, dumpers en spinhoogwerkers. Medio 2016 richtte het bedrijf de afdeling import op.

Zeefbak en graafmachine in één

Tuboma is sinds 2016 exclusief verdeler in België – en sinds begin dit jaar in Frankrijk – van de Gyrustar zeefbak. Deze machine is op de markt gebracht door Wheatway Solutions.  Dit bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk bouwt sterrenzeefbakken met drie of vier rollen die als hulpstuk op een graafmachine, wiellader, verreiker of frontlader kunnen worden gebruikt. Dit maakt dat opscheppen, uitgraven en zelfs nivelleren mogelijk is met de Gyrustar. “Toen ik deze zeefbak ontdekte, was mijn interesse meteen gewekt”, vertelt Jeroen De Steur, zaakvoerder van Tuboma. “De voordelen zijn legio: de lage kostprijs, de compactheid, wat het transport vergemakkelijkt, en de heel degelijke constructie. Het unieke gepatenteerd design met flexibele polystars maakt een groot zeefopper­vlak mogelijk om een maximale capaciteit te verkrijgen. Met het model 4-150HE wordt zo’n 60 m3 per uur verwerkt in droge grond. Verder is het systeem volledig onderhoudsvrij door de Gates koolstofriemen gecombineerd met afgedichte lagers.”

De Gyrustar gaat het materiaal actief bewerken.

 

Acht modellen

De Gyrustar zeefbak is verkrijgbaar in acht modellen met werkbreedtes van 50, 60, 80, 100, 120 cm en met drie of vier reinigingsrollen. “Ook een model met zes rollen en een werkbreedte van 150 cm zit in de pijplijn”, vertelt De Steur. Het aantal rollen gecombineerd met de afstand tussen de sterren, bepaalt de zeefcapaciteit, die gaat van 50 l voor het kleinste model tot 520 l voor de grootste zeefbak. De klant kan kiezen voor meer of minder zeefsterren per rol; dan worden er tussen de sterren dunnere of dikkere afstandsringen gestoken. Hoe meer sterren op een rol en dus hoe kleiner de afstand tussen de sterren, hoe fijner het gezeefde materiaal. De sterren op de rollen zijn sterk genoeg om het materiaal uiteen te werken waar dat nodig is en flexibel genoeg om niet te breken. Bij correct gebruik is de slijtage aan de tanden heel miniem.

Actief bewerken van materiaal

Bij een vlakzeef wordt een gedeelte van het zeefoppervlak niet echt gebruikt omdat er daar uitgestort wordt en het echte zeven pas verder op de zeefmat begint. De weinig agressieve werking van de zeefmatten geeft eerder een passief effect. De Gyrustar gaat het materiaal wel actief bewerken. Dit kan men nog helpen door met de bak te schudden mocht het materiaal blijven hangen of om het versneld door de rollen te krijgen. In een trommelzeef wordt het materiaal passief meegenomen en door de tussenschotten in de trommel door elkaar geschud. Bij een vlakzeef gaat het materiaal gewoon over de zeef zonder veel weerstand en kan enkel de helling van de zeeftafel het reinigingseffect iets vergroten. Bij de Gyrustar werken de zeeftanden het materiaal keer op keer naar boven waardoor het continu actief wordt bewerkt.

Sterke troeven

Sterke troeven van de Gyrustar zeefbak zijn de flexibiliteit en de snelle inzetbaarheid. De zeefbak is onmiddellijk operationeel: de bak aankoppelen via de snelkoppeling, de twee olieleidingen aankoppelen en klaar. Nog een pluspunt is dat zeven op deze manier heel weinig ruimte vraagt: een hoop te zeven materiaal, een hoop gezeefd product en een hoop restproduct en dat alles binnen het bereik van bijvoorbeeld de graafmachine.  Verder kan de Gyrustar zeefbak ook gebruikt worden voor volgende toepassingen:

• Bodem en aggregaten

• Het scheiden van aggregaten en vegetatie zonder het te verpletteren en te versnipperen

• Compost

• Het scheiden van te grote en niet composteerbare onderdelen, alsook het mengen en roteren om het composteerproces te versnellen 

• Verluchten

• Om het drogen en de verluchting van bodem en compost te versnellen

• Mengen

•Het dooreenmengen van voorgesorteerde bodem en compost om het eindproduct te verbeteren

 

“Ik geloof rotsvast in deze nieuwe zeefbak. Van onze klanten krijgen we niets dan positieve reacties. Dit is een topuitvinding”, besluit De Steur.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details