Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuwe generatie takkenslagmaaier: Tot maar liefst  5 rotoren tegelijk draaien
Alle hydrauliekslangen zijn weggewerkt in het frame, zodat de bestuurder goed zicht houdt.

Nieuwe generatie takkenslagmaaier: Tot maar liefst 5 rotoren tegelijk draaien

Hemos Machinebouw, gevestigd in Meppel, heeft zich de afgelopen vijf decennia gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van machines voor sloot- en bermonderhoud. Het bedrijf ontwierp onlangs een nieuwe generatie takkenslagmaaier waarbij het mogelijk is met maar liefst 5 rotoren met ieder 4 messen te draaien.

De eerste Hemos takkenslagmaaier van met drie rotoren is gebouwd voor Veenstra Aannemerij & Boomenrooierij P. Veenstra uit Nijensleek. Hemos paste haakse tandwielkasten toe. Directeur Foppe Mosterman legt uit waarom. “Ontwerpen is de kunst van het weglaten. We hebben het ontwerp dus versimpeld. Eenvoudiger gemaakt. In plaats van een hydromotor per rotor werken we nu met tandwielkasten. Dat maakt het mogelijk de messen ‘op tijd’ te laten draaien. Ze kunnen elkaar nu overlappen, door elkaar heen draaien. Daardoor mis je nooit meer een strook.” 

Door deze werkwijze is het mogelijk om meerdere haakse tandwielkasten aan één hydraulische hogedruk-motor te koppelen. De rotoren – waar de slagmessen aan zijn bevestigd – hebben daardoor in feite een mechanische koppeling. Mosterman: “Hierdoor kun je zorgen dat de snijvlakken van de messen elkaar op de uiteinden overlappen, wat de kwaliteit van het werk – het verwijderen van takken langs singels – ten goede komt.”

De diameter van de rotor op het uiteinde van de 7 millimeter dikke slagmessen bedraagt 75 centimeter. Ook in de beschermende kap zijn vaste tegenmessen gemonteerd om takken nog beter te kunnen verbrijzelen. Alle messen zijn slijpbaar. 

Hier drie rotoren met vier slagmessen.

Werking messen

Hemos heeft ook de werking van de messen aangepakt. Per rotor kunnen vier verschillende slagmessen worden gemonteerd: een linkse die naar onder gebogen is, een linkse die naar boven gebogen is, een rechtse die naar onder gebogen is en ten slotte een rechtse die naar boven gebogen is. De messen staan haaks op elkaar en zijn op verschillende hoogtes gemonteerd. Door die verschillende hoogtes ontstaat een zuigende werking die de takken resten opzuigt. 

Op de foto’s is de takkenslagmaaier te zien die aan de firma Veenstra is geleverd. Die heeft drie rotoren, maar het is mogelijk om er vijf op te monteren. 

Bij Veenstra is de takkenslagmaaier bevestigd aan een Hemos overrijdchassisaanbouw van het type Orca. Dat is een hydraulische giekaanbouw van Hemos met een snelwisselsysteem. De driedelige giek heeft een bereik tot 8 meter en is geschikt om er werktuigen aan te monteren zoals maaiers, slootreinigers en frezen. Deze giekaanbouw kan binnen vijf tot tien minuten aan vrijwel elk type tractor worden bevestigd, door over het chassis heen te rijden en het snelwisselsysteem aan te koppelen. Alle hydrauliekslangen zijn weggewerkt in het frame, zodat de bestuurder goed zicht houdt. Met de giek kan zowel over links als over rechts worden gewerkt. De giek is uitwisselbaar met een Palfinger C 60F86-houtkraan. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details