Platform voor de tuin- en groenprofessional
Ongewenst groen: bevriezen of elektrocuteren?

Ongewenst groen: bevriezen of elektrocuteren?

Gespecialiseerd in invasieve exoten

Weed Free Service is een milieuvriendelijke onkruidbeheerder uit Groningen en Friesland. Ze bestrijden onkruid sinds 2013 en specialiseerden zich in het bestrijden van exoten, zoals de duizendknoop en de berenklauw. Kloosterman vertelt dat ze exoten bestrijden in gebieden van overheden en semioverheden: “Dit zijn grote gebieden met mogelijk grote problemen. Zeker als er niks aan deze exoten wordt gedaan, want die woekeren enorm snel door. Je moet hierbij denken aan natuurmonumenten, waterschappen, provinciale- en gemeentewegen. En dat in Nederland, Duitsland en België.” Weed Free Service werkt meestal met (semi)overheden, maar dat neemt niet weg dat ze ook advies geven aan hoveniers.

Weed Free Service is een milieuvriendelijke onkruidbeheerder uit Groningen en Friesland.

Drie basismethodes

Het bestrijden van exoten begon voor Weed Free Service met drie bestrijdingsmethodes. “Met de bestrijdingsmethodes Local Hot Water en Natural Green Water worden de cellen en wortels vernietigd met heet water. Bij Local Hot Water wordt het water lokaal gewonnen, bij Natural Green Water gebruiken we gedemineraliseerd water dat een fabriek eerst gebruikte als koelwater. Door de restwarmte hoeven we minder energie te gebruiken om het water te verhitten.” 

‘Met de bestrijdingsmethodes Local Hot Water en Natural Green Water worden de cellen en wortels vernietigd met heet water.’

“Met onze derde bestrijdingsmethode wordt de grond van met invasieve exoten besmette gebieden afgegraven en gezeefd. Daarbij worden de wortels uit de grond verwijderd en afgevoerd.”

Innovatie als tweede naam

Sinds kort heeft Weed Free Service twee revolutionaire methodes toegevoegd, namelijk E-Weeding en Weed-Freeze. Kloosterman vertelt over hun innovatieve karakter: “Omdat we sinds jaar en dag bezig zijn met het bestrijden van invasieve exoten, hebben we veel expertise opgedaan en kunnen we blijven ontwerpen, ontwikkelen en verduurzamen. Zo hebben we in 2016 de tweede prijs gewonnen voor duurzaamheid bij het bestrijden van invasieve exoten en onkruiden.” Weed Free Service is bijvoorbeeld milieuvriendelijk omdat ze water hergebruiken, groene stroom gebruiken en geen pesticiden toevoegen.

Sinds 2018 is Weed Free Service gestart met E-Weeding: een methode waarbij de planten van stengel tot wortel worden geëlektrocuteerd. Eerst gebeurde dit met een elektronische lans, de Rootwave. Die elektrofysische behandeling van de duizendknoop en berenklauw bleek ontzettend effectief. “Daarom bieden we sinds begin 2023 ook machinale E-Weeding. Wij zijn het eerste bedrijf in Nederland dat de XPower XPA inzet. De maaiarm heeft een bereik van 8 meter en kan zelfs kantelen. Zo kunnen we de duizendknoop en berenklauw ook op lastige en schuine locaties beter aanpakken. Denk aan plekken als sloten, taluds en snelwegen.”

De bevriezingsmethode Weed-Freeze is compleet nieuw.

Bevriezen

De bevriezingsmethode Weed-Freeze is compleet nieuw. Het bedrijf heeft de methode uitgebreid getest en doorontwikkeld. De resultaten van de bevriezingsmethode van de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en watercrassula blijken zeer effectief. “De cellen en wortels van invasieve exoten worden vernietigd met extreme vrieskou. Op dit moment is de methode alleen geschikt voor kleine besmettingshaarden. En omdat we geen pesticiden gebruiken, is er geen sprake van nevenschade”, aldus Kloosterman.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details