Platform voor de tuin- en groenprofessional
Onkruidbestrijdingsmachines met heet water

Onkruidbestrijdingsmachines met heet water

Het bestrijden van onkruid met chemische middelen is volledig verleden tijd. Salesmanager Jan van der Zanden bij Waterkracht uit Varsseveld: “Heet water is een duurzaam alternatief; indien volgens de juiste methode toegepast is het in alle opzichten beter voor mens, klimaat en portemonnee.” 

Het werkt ook midden in het groen met de heet water perkschoffel.

Waterkracht is een familiebedrijf gespecialiseerd in reinigingsmachines en kreeg eind jaren negentig van de vorige eeuw interesse om met heet water onkruid te bestrijden. Van der Zanden: “Wij maken machines voor hogedrukreiniging en na uitgebreid onderzoek zagen we dat het bestrijden van onkruid beter werkt met heet water op lage druk. De constante hoge temperatuur van het water is dan belangrijker; het moet in de juiste temperatuur op het onkruidplantje vallen en het zo diep mogelijk in de grond treffen. Met deze kennis maakten we in het verleden machines voor Wave Weed Control en zijn we in 2017 gestart met het op de markt brengen van onze eigen machines: WeedMaster.”

Door het hete water heeft het onkruidplantje nauwelijks kans. “De temperatuur kun je namelijk vasthouden tot aan de grond, misschien tot één of twee millimeter diep, maar daarna is de werking van het kokende water voorbij. Het enige dat resteert is de wortel. Het plantje wil vervolgens overleven en zal vanuit de wortel opnieuw groen aanmaken om energie te krijgen. Het is belangrijk om dat proces te keren, maar dat lukt niet in één keer. Gedurende het jaar zul je daar op tijd bij moeten zijn en dit proces herhalen met een tweede, derde of zelfs vierde behandeling. Daarna heb je het plantje effectief te pakken.”

Heet water is op dit moment veruit de meest efficiënte methode om het onkruid onder controle te krijgen. “Bij hete lucht zie je oppervlakkig minder groen, maar de wortels groeien door. Hierdoor blijf je last houden van hetzelfde plantje en dat nog jarenlang. Vandaar dat het nodig is om de behandeling meerdere keren te doen. Wij putten het plantje uit en dan is een gedegen aanpak nodig. Daarom is alleen heet water niet voldoende. Juist de combinatie van vegen, borstelen of bosmaaien versnelt het proces; vegen om voedingsbodem te verwijderen, borstelen en bosmaaien om de hoogte van het onkruid weg te halen. Daarna met heet water het onkruid echt uitputten. Zo tref je het onkruidplantje zo effectief mogelijk.” 

De machines en accessoires van Weedmaster werken prima bij het bestrijden van onkruid op ondergronden zoals klinkers en grind. Maar ook in het groen met de heet water perkschoffel. “Ieder seizoen is anders; als straks de temperaturen stijgen, dan schiet iedereen weer in de stress; er moet onkruid bestreden worden. Maar als je op tijd begint dan ben je deze piekmomenten voor; slim en effectief.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details