Platform voor de tuin- en groenprofessional
Online tool biedt inzichten in bestrijding eikenprocessierups
Tree-O-Logic biedt een innovatieve methodiek voor Eikenprocessierups-beheersing.

Online tool biedt inzichten in bestrijding eikenprocessierups

Software die ingezet wordt bij de bestrijding van eikenprocessierupsen? Het klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd. Die beestjes bestrijd je toch niet via het internet? Tree-O-Logic uit Harskamp bewijst keer op keer dat een Treeasset® online-omgeving gemeenten, provincies en waterschappen optimale ondersteuning en inzicht biedt als het gaat om beheersing van dit irritante beestje, in jargon vaak EPR genoemd. Henk van Eldik is projectleider bij Tree-O-Logic en hij legt uit wat hun software nu zo uniek maakt:

Treeasset. Het online GIS portaal met gegevens en analyses

“Als je aan de beheersing of bestrijding van eikenprocessierupsen denkt, dan denken mensen vaak aan zuigunits die de rupsen of nesten uit de bomen zuigen. Natuurlijk worden die nog steeds veel toegepast, net als preventief (biologisch) bestrijden. Maar wat is nu het effect geweest van die maatregelen? Was dit wel het juiste beleid? Hoe kan het anders, beter, natuurvriendelijker en als het even kan, meer kosteneffectief? Het is nu het moment om dat te analyseren! Daar geeft Treeasset in combinatie met ons Treedash dashboard een goed beeld van. Vaak is naast deze conclusie nog een derde optie in de beheersmaatregelen: het bestrijden van EPR op een natuurlijke, duurzame manier waarbij in de volle breedte van het spectrum naar de inrichting van gebieden en biodiversiteit wordt gekeken. Onze tools maken via een bijna wetenschappelijke methodiek inzichtelijk wat het effect is van het gekozen beheersbeleid, de genomen acties en hun resultaten. Uit die gegevens worden conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan.”

Henvan Eldik, projectleider bij Tree-O-Logic.

GIS portaal

De hierboven beschreven tools en methode worden door Tree-O-Logic steeds meer toegepast bij overheidsinstellingen. Treeasset is het GIS portaal waarbinnen alles geregistreerd wordt. Treedash is het dashboard waarin de data geanalyseerd worden. Allereerst wordt het gekozen beleid ingegeven in de klantspecifieke omgeving. Daarna worden alle genomen acties ingevoerd, uiteraard vergezeld van hun resultaten. Door die resultaten goed te analyseren kan men nauwkeurig bepalen wat het effect van het beleid daadwerkelijk is geweest. En zo kunt u effectief bijsturen en de benodigde plannen en budgetten voor de komende periode beter vaststellen. De transitie van ‘wat kostte het ons en hoe veel meldingen hebben we ontvangen’ naar een onderbouwd EPR beheersplan met visie kan met behulp van Treeasset worden gemaakt.

Treedash. Data analyse.

Ontwikkelen

Bij Tree-O-Logic gaan ze overigens nog een stap verder. Ze delen hun vakkennis op het gebied van boombeheer en -onderhoud om hun klanten te voorzien van adviesnota’s en beheerplannen. Ook in de operationele uitvoering van EPR-bestrijding is men actief ondersteunend. Hun vakmensen kunnen elk binnen hun eigen specialisme excelleren en daar schuilt volgens Van Eldik ook zeker een deel van hun succes: “Bij ons bedrijf werken mensen die zich kunnen en mogen ontwikkelen en ontplooien. Dit zorgt er mede voor dat we voorop staan bij de ontwikkelingen in de markt. Innovatie en vernieuwen zit ons in het bloed. Deze mentaliteit straalt weer positief uit naar onze klanten en daar zijn we trots op.”

De EPR-module is ‘slechts’ één van de modules binnen Treeasset. In de online omgeving staan uw asset bomen en bijhorende groeiplaatsen centraal. U kunt ook terecht voor andere relevante modules om uw boombeheer te kunnen doen. Denk aan de Regulier beheer-, Essentaktsterfte-module, Monumentale / beschermwaardige bomen-module, maar ook de Vergroening / klimaatmodule.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details