Platform voor de tuin- en groenprofessional
Onzichtbare vloeibare afdekking voor zwemvijvers
Zwemvijver is vormgegeven in nauwe harmonie met het huis en de tuin.

Onzichtbare vloeibare afdekking voor zwemvijvers

Zwemvijvers maken een sterke opmars door in de Nederlandse tuinen. In hun kielzog volgt HeatCover®, een vloeibare afdekking die verdamping van het water en warmteverlies tegengaat. Daarnaast zorgt het ervoor dat de natuurlijke look van de vijver behouden blijft. 

Zwemvijver uitgerust met een plantenzone voor de natuurlijke filtering.

Plastic afdekkingen worden bij zwemvijvers nauwelijks toegepast. “70% procent van de zwemvijvers maakt geen gebruik van plastic afdekkingen om verdamping en energieverlies tegen te gaan”, preciseert Nils Rouwendal, commercieel directeur van HeatCover®, een Belgisch bedrijf dat vloeibare afdekking produceert en verkoopt onder dezelfde naam. 

HeatCover® wordt met een doseerpomp dagelijks in de juiste dosering toegevoegd aan het water, zo’n 1 tot 1,4 ml per m2 per 24 uur.  Het middel, dat een lagere weerstand heeft dan water en dus naar boven drijft, verspreidt zich over het hele oppervlakte en voorkomt verdamping van het water en daarmee water en energieverlies. “HeatCover® heeft  een hoger kookpunt dan water”, verklaart Rouwendal waarom de onzichtbare vlies waterverdamping tegengaat. Ook gaat hierdoor minder warmte verloren.

Halvering verdamping en energieverbruik

Vooral in het voorjaar als de warmtepomp aangaat om het water te verwarmen en de buitentemperatuur laag ligt, treed er verdamping van het water op, net zoals in de zomer bij felle zon en hoge temperaturen. Door het toegenomen bezit van private zwemgelegenheden en de klimaatopwarming zien eigenaren de noodzaak (zwembaden en) zwemvijvers nóg verder
te verduurzamen.  

Onderzoek wees uit dat zowel het waterverlies als het energieverbruik tot 50 procent gereduceerd kan worden met het HeatCover®. Zo werd er een test gedaan met een overdekt zwembad van 440 vierkante meter met een temperatuur van 28 graden. Verdampte er zonder gebruik van HeatCover® 138 kuub water, na het gebruik ervan lag dat verlies nog maar op 70 kuub. Het gasverbruik daalde van 670 kuub naar 361 kuub.  Praktijk metingen in buitenbaden toonden aan dat het warmteverlies in frisse periodes aanzienlijk afgeremd kan worden. 

Aanbevolen

HeatCover® wordt ook in openbare en in privé zwembaden gebruikt, in plaats van of in combinatie met afdekzeilen, omdat het overdag (07.00 – 23.00 uur) bij verwijdering van het zeil ook zorgt voor het tegengaan van verdamping. In het geval van de zwemvijvers, die tegenwoordig sterk in opmars zijn, is het gebruik van HeatCover® niet meer weg te denken. Het is dan ook niet voor niets dat het duurzame middel door experts van de gespecialiseerde groothandel Gauris algemeen wordt aanbevolen in zwemvijver concepten. 

Door de (fysieke) kenmerken van een zwemvijver is een vloeibaar afdekmiddel vaak de enige logische oplossing. Zo is de zwemvijver uitgerust met een plantenzone voor de natuurlijke filtering van het water en neemt het ook onregelmatige, natuurlijk vormen aan hetgeen bedekking met een zeil onmogelijk maakt.

Natuurlijke look behouden 

Terwijl Gauris HeatCover® sterk aanbeveelt, zijn er tuinprofessionals die het zelfs standaard in hun oplossingen meenemen. Zo gebruiken steeds meer tuinarchitecten alleen HeatCover®. “Zij gaan ervan uit dat een zwemvijver is vormgegeven in nauwe harmonie met het huis en de tuin. De zwemvijver past in dat totaal plaatje waardoor deze dan ook ten alle tijden zichtbaar moet zijn”, verklaart Rouwendal.

Terwijl HeatCover® al jaren actief is in de zwemmarkt, heeft het vanaf 2020 de zwemvijvers als separaat segment opgenomen in de marketing. Hiermee wil het inspelen op de toenemende populariteit van zwemvijvers en zo tuinprofessionals ondersteunen bij de uitrol. Zo ontwikkelde het een zwemvijver variant voor de nieuwe product etikettering, product display en folders waarmee de werking en voordelen van HeatCover® makkelijker aan de klant uitgelegd kunnen worden.

Terugkerende omzet 

HeatCover® heeft vanaf vorig jaar binnen no time een dealernetwerk opgebouwd van circa 40 bedrijven in België. Rouwendal wijst erop dat de vloeistof de tuinaanleggers niet alleen eenmalig voordelen oplevert door de klant een pasklare oplossing te bieden, ook zorgt het voor een terugkerende omzet, omdat de gebruikers om de zo veel tijd een nieuwe jerrycan nodig hebben.

Veilig voor zwemmers

De biologisch afbreekbare eigenschappen van HeatCover® maken het een eco vriendelijke en duurzame oplossing. De veiligheid voor zwemmers is ruim onderzocht. Vóór de markt introductie is de vloeibare afdekking op risico’s getest en akkoord bevonden door Becoh (Belgian institute for Occupational Hygiene), toxicologen en medisch specialisten. Ook hebben proeven van het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid van de Provincie Antwerpen uitgewezen dat het (mits juist gedoseerd) geen significante impact heeft op de waterkwaliteit.  

Zwemvijver professionals in Nederland bestellen HeatCover bij Gauris. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details