Platform voor de tuin- en groenprofessional
Paden en terrassen met olivijn die CO2 opnemen
De duurzame daktuin van de milieustraat van gemeente Heemstede.

Paden en terrassen met olivijn die CO2 opnemen

Brekerzand zonder smet op tegels

We kunnen er niet meer omheen: duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Voor particulieren wordt het ook steeds aantrekkelijker om je tuin op een duurzame manier aan te leggen. greenSand helpt met hun steen-, zand- en grindproducten een handje. “Hoveniers die onze producten kopen, zijn super groen bezig”, aldus Eddy Wijnker, eigenaar en directeur van greenSand.

Of het nou gaat om de aanleg van een pad, een terras of een tuin: met de producten van greenSand ruim je CO2 op. Maar hoe is dit idee van de grond gekomen? Wijnker legt uit: “In 2008 woonde en werkte ik in China. Hier ontdekte ik na een vulkaanuitbarsting groen gekleurde stenen. Dit bleek een stollingsgesteente te zijn dat olivijn bevatte. Olivijn is een veelvoorkomend mineraal en als het verweert, legt het CO2 vast in de vorm van kalk. Wij verwerken olivijnrijke gesteenten in al onze producten. Zo help je om klimaatverandering tegen te gaan, gewoon in je eigen achtertuin.”

greenSand Brekerzand

Een product dat een plekje in de spotlights verdient, is het greenSand Brekerzand. Wijnker vertelt: “Het wordt ook wel inveegzand genoemd. Het is een grof soort zand dat door de hoekige vorm van de kleine steentjes (0 tot 2 millimeter) een grote haakweerstand heeft. Ideaal voor bestratingen of de aanleg van een terras: je zorgt voor stabiliteit en een waterdoorlaatbare ondergrond. Veeg het Brekerzand gewoon tussen smalle voegen en de stenen liggen muurvast.”

Eddy Wijnker bij het naar hem vernoemde olivijnpad in Amsterdam.

Het brekerzand van greenSand heeft als bijkomend voordeel dat er geen ‘smet’ ontstaat op de tegels. “Hierdoor krijg je geen vlekken op je natuurstenen tegels”, legt Wijnker uit. “Bovendien vertraagt het de groei van onkruid, algen en mos. En doordat het Brekerzand waterdoorlatend is, kan het ook gebruikt worden als ondergrond voor kunstgras. Lekker veelzijdig dus.” 

Mooie referentieprojecten

Door de jaren heen heeft greenSand heel wat projecten opgeleverd en staan hun producten regelmatig in de spotlights. “Onze producten worden niet alleen gebruikt voor paden en terrassen, maar bijvoorbeeld ook voor groene daken. Een mooi voorbeeld is het dak van de milieustraat van de gemeente Heemstede. Hier heeft Green Rangers, een van onze klanten, een daktuin ontworpen met ons siergrind. Eindresultaat: een superduurzaam dak dat CO2 opneemt.”

Maar de échte kroon op het werk van greenSand ligt in Amsterdam. Irene Olie-Bont, backofficemedewerker bij greenSand, vertelt: “Hier ligt een heus olivijnpad bij het Cultureel Centrum Tolhuistuin. Het pad heeft zelfs de naam van oprichter Eddy Wijnker gekregen. Dat maakt ons trots. Zo zie je maar: een klein groen steentje kan een grote impact hebben.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details