Platform voor de tuin- en groenprofessional
Prefab dakelementen zijn lichter, makkelijker en slimmer
Het Gantel Huys in Weverling. .Voor de daktuin werden hoogwaardige polyester plantenbakken ingezet.

Prefab dakelementen zijn lichter, makkelijker en slimmer

Niet meer de vraag of  je dak gebruikt, maar hoe?

“Je kunt niet meer volhouden dat daktuinen in opkomst zijn”, zegt Sil van Duijnhoven, mede-eigenaar en creatief directeur bij FURNS Street Furniture. ‘Die trend is al een jaar of tien gaande. We zien wel dat het er steeds meer worden en dat ze steeds groter worden.” 

Van Duijnhoven wijt die trend aan de groeiende behoefte van stadsbewoners om ook een buitenruimte te hebben. Maar groene daken helpen ook tegen hittestress en in steden en zorgen voor een betere wateropslag en -afvoer. “Het is tegenwoordig eigenlijk niet meer de vraag of je een dak gebruikt maar hoe je dat dak gebruikt. Alleen een paar zonnepanelen voldoet eigenlijk niet meer”, stelt Van Duijnhoven. 

Roosendaal Landscaping in Den Haag bij de Monarch Tower.

Borderafscheidingen

FURNS leverde voor meerdere grote daktuinen borderafscheidingen, plantenbakken en straatmeubilair. “Alle grote daktuinaannemers weten ons te vinden.” Groot voordeel van de door FURNS gebruikte materialen – veelal cortenstaal, aluminium en bamboe – is dat het een stuk lichter is dan beton. “Ik herinner me een project waar we weliswaar 33 ton aan staal hebben gebruikt, maar wanneer we dat in beton hadden uitgevoerd had het wel 210 ton gewogen. Voor een daktuin is dat een aanzienlijke gewichtsbesparing.”

M. van der Spekgroep AFAS Leusden.

Naast de enorme gewichtsbesparing en dus constructieve besparing aan het gebouw, kon FURNS ook zorgen voor een forse besparing in tijd. “Het plaatsen van een prefab plantenbak is niet alleen veel sneller, maar gaat ook vele malen makkelijker, denk aan het stellen van profielen, voegen, funderen etcetera”, aldus Van Duijnhoven. “Uiteraard kost het in de voorbereiding iets meer tijd. Grotere daktuinen vragen veel maatwerk. Een stalen element wordt bij FURNS volledig uitgetekend in 3D en 2D. Deze tekeningen worden voor de opdrachtgever gebruikt, maar ook voor het personeel in de werkplaats. Gelukkig is het tekenen hiervan geautomatiseerd van lassamenstelling tot 3D-bestand. We denken daarom graag al mee tijdens het offertetraject. Dat is belangrijk, want een tuin is toch nog vaak de sluitpost van een bouwproject. Dat betekent vaak weinig tijd.”

Dakpark Vivaldi in Amsterdam. Een dakpark van 2150 m2 waarvan 1600 m2 groen, zorgvuldig uitgekozen met verschillende hoogtes. Het dakpark heeft een Polderdak® als basis.

Advies

Net als iedereen ondervindt FURNS ook de gevolgen van de gestegen grondstofprijzen. Maar omdat het bedrijf slim en groot inkoopt en alle FURNS producten volledig in Europa worden geproduceerd, leidt dat niet tot ellenlange levertijden. Van Duijnhoven: “We zijn niet afhankelijk van containers uit China. Maar net als bijna iedereen hebben ook wij te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Maar we weten het aardig binnen de perken te houden.” 

Door de jarenlange ervaring met de aanleg van daktuinen heeft Van Duijnhoven een goed advies voor hoveniers die een daktuin ontwerpen. “Vergeet niet dat (dak)tuinen ook een belangrijke functie als ontmoetingsplek hebben”, zegt hij. “Over groen en de waterhuishouding op een dak wordt in de regel goed nagedacht. Maar af een toe een leuk zitje, een picknicktafel of een gecombineerde plantenbak met geïntegreerd bankje wordt vaak vergeten. Mensen gebruiken een daktuin om even van de natuur en het uitzicht te genieten, maar ook om samen te komen.” 

Daarbij houdt de creatief directeur van FURNS een warm pleidooi voor bamboe. Volgens hem gekscherend “de redder van de planeet” genoemd. “Bij veel eindgebruikers moet het kwartje nog vallen dat bamboe een geweldig alternatief is voor hardhout: het is duurzaam, groeit razendsnel en er is meer dan genoeg van in de wereld. En het ziet er ook nog eens prachtig uit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details