- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
De Franse stad Amiens heeft zichzelf een duidelijke ambitie aangemeten. Om van de historische stad een duurzame en toegankelijke metropool te maken, werd de voorbije jaren flink geïnvesteerd in de aanleg van onder meer een elektrische tramlijn en een uitgebreide groenzone daarrond. Enkele honderdduizenden planten werden daarvoor aangeleverd, maar plastic potten werden zoveel mogelijk geweerd. Een voorbeeld dat steeds vaker gevolgd zal worden
Tekst Elise Noyez | Beeld Jiffy
Het was Boomkwekerij Willaert uit Roeselare die de bomen, struiken en vaste planten voor het prestigieuze landschapsproject mocht aanleveren. “In samenspraak met de lokale groendienst werd er een selectie van ruim 50 verschillende vaste planten gemaakt”, vertelt projectverantwoordelijke Hendrik Vandorpe. “Op het moment dat de finale beslissing daarover viel, was onze voorraad echter al grotendeels uitgeput. De planten moesten met andere woorden nog opgekweekt worden. Om dat binnen het vooropgestelde tijdsbestek in goede banen te leiden en tegelijk de duurzaamheidsambities van de stad te honoreren, lieten we de klassieke plastic potten achterwege en werd alles opgekweekt in bio-afbreekbare Jiffy Pots.”
Vandorpe is alvast enthousiast over de bio-afbreekbare potten. Niet enkel omwille van het milieuvriendelijke aspect, maar des te meer nog vanwege het kwalitatieve resultaat. “Het is opvallend hoe goed de planten zich in de Jiffy Pots ontwikkeld hebben. Soms betekent een milieuvriendelijke oplossing dat je moet inboeten op kwaliteit, maar dat is hier allerminst het geval. Het wortelgestel ontwikkelde zich in de bio-afbreekbare pot zodanig goed, dat ook de door- en hergroei van de planten bijzonder snel ging. Hoewel ze pas laat in het seizoen en bovendien in een droge periode aangeplant werden, zagen we eind september al mooi volgroeide planten.”
Ook de aannemers die verantwoordelijk waren voor de aanleg, blikken terug op een positieve ervaring. “In totaal waren er vier verschillende aannemers bij het project betrokken,” zegt Vandorpe, “maar het verdict was unaniem. Omdat de planten rechtstreeks met hun Jiffy Pot in de grond geplaatst kunnen worden, boeken ze nu eenmaal een enorme tijdwinst én elimineren ze heel wat afval.”
Dat de vraag naar milieuvriendelijke en kwalitatieve oplossingen zoals het gebruik van bio-afbreekbare potten de komende jaren enkel zal stijgen, is volgens Vandorpe een evidentie. “Duurzaamheid en ecologie staan overal hoog op de agenda. In Frankrijk hebben we bijvoorbeeld al vier nieuwe projecten lopen waarvoor we gebruik maken van de Jiffy Pots. Onder meer voor de groenaanleg rond de Tours Duo van toparchitect Jean Nouvel was het een vereiste.”
Bij Jiffy zelf wordt ondertussen alles in het werk gesteld om professionele kwekers een arsenaal aan oplossingen aan te reiken waarmee
dergelijke duurzaamheidsambities ingelost kunnen worden, zonder aan productkwaliteit of efficiëntie in te boeten. Naast de veelzijdige en stilaan iconische Jiffy Pot, die bovendien volledig gecertificeerd is voor biologische teelt, behoren bijvoorbeeld ook kant-en-klare growblocks en growbags tot het gamma, net als een ruime selectie substraatmengsels.
In totaal zijn er meer dan dertig standaardmengsels beschikbaar. “Daarbij zijn er oplossingen met minder veen, en volledig veenvrije en biologische gecertificeerde oplossingen”, zegt Jiffy account manager Wim Torfs. “Allemaal worden ze volgens de specifieke vereisten van het gewas en de teeltmethode ontwikkeld en uitvoerig getest om de best mogelijke en meest uniforme eigenschappen te garanderen. Zo dragen we met Jiffy verder bij aan een milieuvriendelijke teelt met optimale opbrengst, plantstabiliteit, voeding, waterbehoud en, uiteindelijk, plantkwaliteit.”