Platform voor de tuin- en groenprofessional
<strong>Prioriteit voor biodiversiteit met trainingen voor groenprofessionals</strong>
Monitoren of het gewenste effect behaald wordt.

Prioriteit voor biodiversiteit met trainingen voor groenprofessionals

‘Herstel is de echte uitdaging voor de mensheid’

“Een gezonde fysieke leefomgeving begint bij het erkennen en herkennen van de groene en blauwe waarden”, aldus Eddy Schabbink. Schabbink is senior adviseur Duurzame fysieke leefomgeving bij opleidingsinstituut IPC Groene Ruimte en deelt graag zijn kennis. “Met deze waarden bedoel ik natuurlijk de kwaliteit van onze bodem, beplanting en water. Voor onze wereld is het behoud en het herstel essentieel. Vanuit deze visie is het ons bestaansrecht en daar richten we dan ook onze trainingen op in.”

Wonen in het bos met respect voor de natuur (project Kerckebos Zeist).

Biodiversiteit is een lastig begrip, maar het staat voor de verscheidenheid aan levensvormen binnen een leefgebied. Het is een graadmeter voor de gezondheid van onze omgeving. “Je hebt het vast wel eens in het nieuws voorbij horen komen: ‘het gaat niet goed met onze biodiversiteit’. Het is de grootste veroorzaker van klimaatverandering. In onze trainingen maken we de relatie tussen biodiversiteit en klimaat inzichtelijk en laten we zien waarom het herstel van onze biodiversiteit zo belangrijk is.”

De combinatie van wonen en natuur (groen en blauw).

“Het instorten van de biodiversiteit is een wereldwijd probleem. Het herstel is een échte uitdaging voor de mensheid. In onze trainingen en opleidingen leggen we mensen uit hoe ze er concreet mee aan de slag kunnen. Want in de praktijk blijven plannen vaak te vaag en mensen zien daardoor door de bomen het bos niet meer. Zo helpen we bijvoorbeeld strategische beleidsmedewerkers en mensen die werkzaam zijn in de ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling.”

“Zo zorgen we zorgen we dat blauwe en groene waarden de basis in ieder beleid vormen. Alleen zo kunnen we de biosfeer herstellen. En geven we invulling aan vier belangrijke Sustainable Development Goals: leven op het land, leven in het water, klimaatactie en gezond drinkwater.”

Het is van groot belang om groen en blauw integraal te beschouwen.

Voorwaarden scheppen

Maar hoe ziet zo’n training van IPC er dan precies uit? Schabbink vertelt: “We laten cursisten eerst zien wat er aan de hand is. Denk aan overstromingen, verdroging, verzilting, verzakkingen en verzuring. Het zijn problemen die we zelf hebben veroorzaakt. Maar hoe ga je daar mee aan de slag?”

Dat doe je door het scheppen van voorwaarden. “Hiermee bedoelen we de punten waar je op moet letten om de biodiversiteit, de biosfeer en het leefklimaat te verbeteren. We kijken met cursisten naar gebieden waar mensen wonen, werken en leven. Ieder gebied is anders, dus ieder gebied vraagt om een andere aanpak. We kijken naar de omgeving en de criteria die kwalitatief en kwantitatief nodig zijn om invulling aan die leefomgeving te geven. Ten slotte sturen we aan op het gewenste effect.”

“Neem bijvoorbeeld een zure bodem”, vertelt Schabbink. “We lossen dit vaak op door er kalk overheen te strooien. Maar eigenlijk zou je veel beter geschikte beplanting kunnen aanbrengen die de verzuring uiteindelijk opheft. Op die manier herstelt de bodem op een natuurlijke manier. Zo herstellen we onze biodiversiteit door niet de gevolgen op te lossen, maar de oorzaken aan te pakken. Het verminderen van de totale stikstof depositie door landbouw, industrie en verkeer moet uiteraard ook een aandachtspunt blijven.”

Monitoren van effecten

“Het monitoren van de effecten is erg belangrijk. Gaat de grondwaterstand weer omhoog? Of zie je meer vogels? Als je jouw aanpak nooit monitort, weet je niet of je criteria goed zijn. Kortom: vanuit een omgevingsvisie geven we cursisten praktische handvaten die voorwaarden geven om tot verbetering van de gewenste effecten te komen.”

“Zo leren we cursisten om vanuit praktische oefeningen zelf aan de slag te gaan met het herstel van onze biodiversiteit. Want iedere groenprofessional weet: we moeten onze natuur prioriteit geven om een gezonde fysieke leefomgeving te behouden!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details