Platform voor de tuin- en groenprofessional
Projecten

Projecten met aandacht voor duurzame logica en economie

Aan de rand van de Genkse wijk Winterslag, niet ver van het cultuurcentrum C-Mine, werden de voorbije jaren twee bijzondere eet- en winkelconcepten opgericht: Rosendal.Marked en Rosendal.Brød.

Bijen- en Vlinderdak ZinCo met Floradrain FD25.
Bijen- en Vlinderdak ZinCo met Floradrain FD25.

27 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Groendaken als rode draad

Beide stellen ze eenvoud, natuurlijkheid, ambacht en duurzaamheid als basispremissen. Dat vertaalt zich ook in de inrichting, architectuur en omgevingsaanleg van de panden.

Tekst en Beeld Luc Vleugels

Urban Farming ZinCo met Floradrain FD40.

Stuwende kracht en ontwerpteam achter zowel Rosendal.Marked als Rosendal.Brød is het nabijgelegen Galleriet. Het ontwerpbureau rond Gilberte Claes en Luc Vleugels laat zich inspireren door Scandinavië en predikt de ecologica: een evenwicht tussen duurzame logica en economie. Met het oog op herstel van de natuur, proberen de kleinschalige initiatieven die Galleriet opzet een andere economie toe te passen.

Soberheid, rust en tijdloosheid kenmerken de architecturale vormgeving van Galleriet. Als belangrijke exponent van de duurzaamheidsgedachte en een integraal onderdeel van het Scandinavisch DNA, spelen ook groendaken  een bijzondere rol in de projecten van het bureau. Zo liggen er op de verschillende niveaus van het Galleriet.Atelier al jarenlang een bijen- en vlinderdak, een sedumdak en een groendak met talloze kruiden. En ook in de meer recente Rosendal-projecten konden deze waardevolle groene plekken niet ontbreken.

Rozen Groendak ZinCo met Floradrain FD40.

Rosendal.Marked

Rosendal.Marked werd in 2018 opgericht als de eerste biomarkt in Limburg. De bijzondere plek, waarin zowel producten als ambachten centraal staan, ontpopte zich vanuit het M.E.I.-project (Micro-Ecologisch Initiatief) en profileert zich vandaag als een ecologische groene buffer met sociale dimensie.

“Rosendal.Marked is een shelter voor onthaasting”, omschrijft Gilberte Claes het project. “De ziel van de biomarkt biedt kwaliteiten waar verschillende activiteiten plaatsvinden. De aanwezigheid van een steeds veranderende bloemen- en plantenstrook geeft de sobere, geometrische architecturale vormgeving van de markt kleur, waardoor ze elkaar versterken in diepte, emotie en dynamisme. Rond deze kleurrijke strook leeft de biomarkt. Niet door kwantiteit; wel door kwaliteit te laten primeren. Zorgzaam en langzaam wordt het project zo opgebouwd.”

De groene lijn van de bloemen- en plantenstrook wordt bovendien verder doorgetrokken. Op het dak van het houtatelier, in het verlengde van het dak van Rosendal.Marked, werd met behulp van de ZinCo Floraset FS75 namelijk een hellend sedumdak aangelegd.

Hellend Groendak met ZinCo Floraset FS75.

Rosendal.Brød

Als uitbreiding op en net achter de hoek van Rosendal.Marked werd in augustus 2019 nog de bakkerij Rosendal.Brød opgericht. Hier worden ontbijt en lunch opgediend op basis van traag gerezen desembrood, gebakken tot een zachte kruim met krokante korst. “Met slechts enkele ingrediënten worden eerlijke maaltijden bereid, met veel oog voor detail”, aldus Claes. “Simpel, maar niet simplistisch.”

De kruiden die in de gerechten van Rosendal.Brød gebruikt worden, zijn veelal afkomstig van het eigen dak. De daktuin van het pand huisvest immers verschillende kruiden. Als kers op de taart en als verwijzing naar de naam Rosendal werd begin 2020 tevens een groendak met rozen aangeplant, gerealiseerd met ZinCo Floradrain FD40.

De Bakeriet (Noors voor bakkerij) staat dan weer pal in de eetbare tuin, volledig volgens de principes van de permacultuur. Het is een klein bakstenen gebouw met een houtoven, waar het traag gedesemd brood gebakken wordt. De voorbereidingen en rust van het brood vinden plaats in het aanpalende Atelier.Bakeriet, waar tevens nieuwe broden worden ontwikkeld.

Zelf ontdekken?

Rosendal.Brød., Hoefstadstraat 21/23, 3600 Genk, www.galleriet.be, +32 (0)496.12.61.12  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%