Platform voor de tuin- en groenprofessional
Radiografisch en autonoom maaien vraagt om specialistische benadering
De rupsbanden zijn karakteristiek voor een Timan maaier.

Radiografisch en autonoom maaien vraagt om specialistische benadering

Veilig en efficiënt op moeilijk begaanbare terreinen

Het staat in veel boeken met tips voor ondernemers: Maak keuzes! Jan-Dirk van der Tol, directeur-eigenaar bij Machines4Green heeft een paar jaar geleden heel bewust voor een specialisatie in radiografisch bestuurde maaiers gekozen. En dat legt hem, en zijn groeiend aantal klanten, geen windeieren. Met het importeurschap van vier merken voor Nederland en België kan Machines4Green voor vrijwel elke toepassing en terrein een (veilige) oplossing aanbieden.

Deze Spider is dankzij de luchtbanden bijna overal inzetbaar.

Steeds vaker worden rond nieuwe kantoorpanden de mooiste terreinen aangelegd. Dat is een goede ontwikkeling want groen is belangrijk voor mens en bijvoorbeeld de biodiversiteit. Die gebieden dienen dan echter wel onderhouden te worden en mede door de bijzondere maaiers van Machines4Green hoeven tuin- en landschapsarchitecten geen concessies meer te doen in bijvoorbeeld hellingshoeken van taluds. Jan-Dirk weet erg energiek over dit soort toepassingen te vertellen en we laten hem dan ook graag aan het woord: “We zijn erg blij met de keuze om ons te specialiseren in radiografisch maaien. We worden door de markt gezien als autoriteit en kenniscentrum op het gebied van radiografische maaiers. Zo vragen klanten regelmatig of het mogelijk is om een zitmaaier te vervangen door een radiografische maaier. Het antwoord is dan bijna altijd: ‘heel goed zelfs!’ Je mist namelijk het gewicht van de persoon op de maaier en daardoor worden volledig elektrische maaiers ook interessanter als optie.”

Een Raymo voelt zich natuurlijk ook thuis op vlakke terreinen.

Autonoom maaien

Naast het specialisme in radiografisch maaien, richt Jan-Dirk van der Tol’s bedrijf zich op het autonoom maaien. Deze laatste techniek is gebaseerd op het GNSS (Global Navigation Satellite System)-positiebepalings-systeem waarbij de maaier volledig zelfstandig zijn weg vindt in het terrein. Men ziet grote mogelijkheden voor deze innovatieve techniek voor onder andere het maaien en onderhouden van zonneparken. Nu doet men dit vooral nog met radiografische machines maar volgend jaar gaan de eerste tests lopen met autonome maaiers. De ontwikkelingen op het gebied van autonoom maaien gaan zeer snel en Machines4Green heeft dan ook hoge verwachtingen van deze innovatie.

Rupsvoertuig

Machines4Green zal aanwezig zijn op de 11, 12 en 13 januari 2022 wordt georganiseerd in de Evenementenhal Hardenberg. Men presenteert daar een aantal noviteiten waaronder de machines van hun nieuwe merk Timan. Men is sinds dit jaar de importeur van dit A-merk geworden en dit Deense rupsvoertuig is voorzien van een werktuigdrager met een ruime keuze aan aanbouwdelen. Daardoor kan men tegenwoordig ook een klepelmaaier aanbieden die radiografisch te bedienen is en op plaatsen kan komen waar je anders niet kunt maaien. Dat is echt een noviteit en een probleemoplosser.

Ook het merk Raymo weet wel raad met taluds.

Telemetrie systeem

Het merk Raymo introduceert een Telemetrie systeem en dit vormt eigenlijk de opstap naar autonoom werken. De Raymo Torpedo werd in 2020 geïntroduceerd als de eerste volledig elektrische radiografische maaier en was daarmee een opzienbarende innovatie. Maar nog steeds is de machine uniek in zijn soort, met een 100% elektrische aandrijving op basis van Li-Ion accu’s. Het is dus een Full Electric maaier met Zero-Emission. Voor 2022 wordt deze Raymo machine echter nog innovatiever: vanaf volgend jaar zijn de Raymo Torpedo’s uitgerust met een apparaat dat zorgt voor telemetrie- en systeemstatus-informatie die in de cloud wordt geregistreerd, waar deze voor klanten beschikbaar is. Systeeminformatie en diagnose verbeteren de ondersteuning van klanten en verlagen daarmee de kosten van reparaties en onderhoud.

Taluds tot 60 graden maaien

Het derde merk van Machines4Green, Spider Maaiers, timmert ook aan de weg. Spider levert namelijk het 2SGS model vanaf nu met een Kawasaki EFI motor. De carburateur is vervangen door een Elektronisch Brandstof Injectie Systeem waardoor de machine sterker en zuiniger is geworden. Daardoor kunnen nog steilere taluds worden gemaaid. Hellingshoeken tot 60 graden zijn daarmee mogelijk. Spider levert sowieso echte probleemoplossers. De combinatie van het lage eigen gewicht, het maaimes en de luchtbanden maken deze machine overal inzetbaar. Steile hellingen kunnen met de lier aangepakt worden en op zachte stukken zak je door het lage gewicht niet weg. Met deze Spider maaier werk je veilig en comfortabel en dat zijn belangrijke voordelen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details