Platform voor de tuin- en groenprofessional
Rijksmonument de Doelen krijgt een enorm biodivers dak met slimme waterberging
Het eindresultaat. Het groene dak wordt in het voorjaar van 2022 opgeleverd.

Rijksmonument de Doelen krijgt een enorm biodivers dak met slimme waterberging

Extremer weer is ook voelbaar in stedelijke gebieden, waar riolen en bebouwing niet berekend zijn op zware pieken in regenval en tropische temperaturen in de zomer. Een wel heel bijzonder dak op concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam laat zien dat de Nederlandse daken weleens een belangrijk deel van de oplossing kunnen zijn.

Het rijksmonument in het hart van Rotterdam is een indrukwekkende verschijning en de komende maanden zal het gebouw alleen nog maar meer tot de verbeelding gaan spreken. Het platte dak van 2.581 m² wordt namelijk omgetoverd tot een multifunctionele groene oase met een eigen systeem van waterberging om water op te vangen. Als aannemer is Van der Tol B.V. Hoveniers en Terreininrichting aangetrokken om de klus te klaren. En dat heeft flink wat voeten in de aarde, vertelt Gert-Jan Middelie, projectadviseur bij Van der Tol B.V.

De werkzaamheden zijn in volle gang.

2000 badkuipen

Het bedrijf richt zich op groene oplossingen om steden groener, duurzamer en leefbaarder te maken. “Wij werken aan een klimaatbestendige ECOstad en zoeken groene oplossingen om effectief gebruik te maken van regenwater, opwarming van de stad een halt toe te roepen en biodiversiteit te bevorderen”, vertelt Middelie. Van der Tol BV realiseert park-, dak-, gevel- en zelfs binnentuinen van formaat en is niet bang voor een uitdaging. Toch is de Doelen wel een heel bijzonder project, vindt ook Gert-Jan. Het is namelijk voor het eerst dat een gemeentelijk gebouw en rijksmonument een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. “De technieken die we gebruiken, zijn niet nieuw. Maar vooral een waterbergingssysteem op deze schaal, dat is ongekend. Het gaat om een capaciteit van 300m³, oftewel 2000 badkuipen.”

Daken inzetten tegen extremen

Het dynamische waterbergingssysteem vormt de blauwe ader van het groene dak en helpt de straten droger te houden. “Extreme regenval van wel 100 millimeter op een dag zal vaker voorkomen. Die hoeveelheid regen in zo’n korte tijd, daar zijn onze riolen niet op berekend. Zeker niet in steden, waar water meteen wegspoelt en te weinig in de grond zakt. Daartegenover staan dan weer langere drogere periodes. Dakbeplanting in combinatie met een dynamische waterhuishouding kan dan helpen. Ook om de biodiversiteit te bevorderen. Daarom zet een gemeente als Rotterdam in op daktuinen.” En met zo’n 18 vierkante kilometer dak in één stad, gaat het om een flinke oppervlakte.

Een artist’s van het nieuwe systeem.

Techniek werkt voor groen

Hoe dat werkt? “Het beste is om tijdens hevige regenval zoveel mogelijk water vast te houden op het dak en het water af te voeren als het riool er niet meer door belast wordt”, legt Gert-Jan uit. “We maken rondom het hele dak een opstand, met een afvoer die via internet aangestuurd kan worden. Hierin worden kratten aangebracht met daarbovenop een substraat waarna de beplanting volgt.” Maar het is niet alleen groen wat de klok slaat. Door een zwevende vlonder van maar liefst 480 vierkante meter, is er ook ruimte voor educatieve en sociale activiteiten. “De vlonder van bamboe wordt geplaatst op een stalen frame van bijna 40 ton en wordt omringd door een hekwerk om de veiligheid te garanderen.” 

Het begin van de werkzaamheden.

Biodiversiteit op grote hoogte

Ook over de begroeiing is nagedacht. Op het dak wordt een grote variatie aan inheemse kruiden, bollen, planten en heesters geplant om bijen, vlinders en vogels aan te trekken. “Het groen moet bijdragen aan meer biodiversiteit in de stad, zonder dat het teveel onderhoud kost. Het is dus zeker geen intensieve daktuin.”

Het multifunctionele dak moet in het voorjaar 2022 gereed zijn en Gert-Jan denkt dat we in de toekomst alleen maar meer groene daken zullen zien. “Hier valt enorm veel te winnen, zeker bij nieuwbouw waar groene oplossingen meteen worden meegenomen in de bouwplannen. We zullen creatief en groen moeten blijven denken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?