Platform voor de tuin- en groenprofessional
Ruim 40 bomen langs het Damsterdiep verhuizen naar bomenhotel

Ruim 40 bomen langs het Damsterdiep verhuizen naar bomenhotel

Van 3 april tot en met 14 april worden langs het Damsterdiep ruim veertig bomen voorbereid op het verplanten naar het bomenhotel. Het gaat voornamelijk om Lindes uit 1991. De bomen staan in het plangebied van Stadshavens en krijgen in de toekomstige wijk een nieuwe plek. Over ongeveer twee jaar zullen de bomen verhuizen naar het tijdelijke bomenhotel of naar een andere nieuwe plek in Stadshavens.

Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja: “Het gebeurt niet vaak dat op deze schaal zulke grote bomen gaan verhuizen. Dat vraagt een jarenlange zorgvuldige voorbereiding. Stadshavens wordt een echte stadswijk met veel groen. Goed dat deze bomen weer terugkomen in het gebied.” Over ongeveer twee jaar verhuizen de bomen tijdelijk naar het bomenhotel. Momenteel wordt onderzocht welke locatie hier geschikt voor is. Daarna krijgen de bomen weer een vaste plek in Stadshavens.

Voorbereiding op verplanten

Vooruitlopend op de definitieve plannen worden de bomen voorbereid op een verhuizing over zo’n twee jaar. Nadat alle bomen onderzocht zijn, wordt van iedere boom de wortelkluit rond gegraven. De wortels van de boom worden hiermee bewust beschadigd. Op deze manier maakt de boom nieuwe wortels aan. Door de wortelkluit te bemesten zal de boom een mooie compacte kluit maken. Hierdoor kan de boom over enkele jaren goed verplant worden en daarna een gezonde start maken op een nieuwe locatie. De nieuwe wortels helpen de boom met het opnemen van water en voedingsstoffen.

Aanpak Damsterdiep

Stadshavens langs het Eemskanaal wordt een wijk met in totaal zo’n 3300 koopwoningen, (sociale) huurwoningen, bedrijfsruimten en voorzieningen. Het Damsterdiep wordt ook vernieuwd. Aan het ontwerp wordt nog gewerkt. De weg krijgt veilige oversteekplaatsen en bredere fietspaden. Toekomstige waterpartijen vangen aan de zuidkant van het Damsterdiep het regenwater op. Een deel van de bomen komt terug en er worden extra boomsoorten toegevoegd. Daarmee wordt het Damsterdiep een groene stadslaan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details