Platform voor de tuin- en groenprofessional
Sociaal Tuinieren wint VHG Groenprijs op Duurzame Dinsdag

Sociaal Tuinieren wint VHG Groenprijs op Duurzame Dinsdag

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een groen initiatief dat mens en natuur dichter bij elkaar brengt. Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) is al enkele jaren partner van Duurzame Dinsdag. Daarmee wil de branchevereniging de aandacht vestigen op de waarde van het natuurlijke groen in de verduurzaming van Nederland.

Sociaal Tuinieren werkt aan duurzame sociale én groene verbindingen: vrijwilligers knappen tuintjes op bij ouderen en andere kwetsbare bewoners die dat zelf niet (meer) kunnen. Het gaat hierbij om mensen met gezondheidsproblemen, een klein sociaal netwerk en met weinig financiële middelen. Tijdens feestelijke buurtdagen gaan groepen vrijwilligers aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en ecovriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud. Ze kunnen daarbij ondersteuning krijgen van een groenprofessional. Het initiatief heeft een positief effect op de gezondheid, leefbaarheid, klimaatbestendigheid en veiligheid in de wijk. Er ontstaan prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet vanzelfsprekend zouden ontmoeten.

Groen dichtbij

Naast Sociaal Tuinieren waren ook het NK Tegelwippen en Bospark Hoogkarspel genomineerd voor de VHG Groenprijs. Sociaal Tuinieren ging niet alleen met deze prijs naar huis, maar ontving ook de IVN Groenprijs. Coördinator Mireille Voorendt is dolblij met deze dubbele erkenning: “Het geeft ons meer mogelijkheden om zichtbaarder te worden en vrijwilligers en bewoners te verbinden.” Alle drie de genomineerden krijgen hulp van VHG om het initiatief verder te brengen. De winnaar ontvangt bovendien een wisseltrofee en een bedrag van € 1000,-.

Generatiegerechtigheid

Duurzame Dinsdag biedt een podium aan duurzame ideeën en initiatieven. Staatsecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat nam namens het kabinet een koffer in ontvangst met 414 duurzame initiatieven en ideeën uit de maatschappij. Ook werden duurzame lintjes en prijzen uitgereikt. Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, sprak de Duurzame Troonrede uit. Schouten benadrukte dat het tijd is voor ‘generatiegerechtigheid’: “Laten we ervoor zorgen dat we niet ten koste van toekomstige generaties leven, maar dat we die juist ondersteunen. Elke generatie heeft een niet inwisselbaar recht op welzijn, een goede kwaliteit van leven en een leefbare wereld.”

De Duurzame Dinsdag-koffer

De Duurzame Dinsdag-koffer bevat jaarlijks honderden duurzame ideeën en initiatieven op het gebied van circulaire economie, voedsel, natuur, energie, klimaat of sociale innovatie, uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. Het programma vond dit jaar grotendeels online plaats, belangstellenden konden het volgen via een livestream.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details