Platform voor de tuin- en groenprofessional
Specialiseren in adviseren over assetmanagement
Project- en teamleider Henk van Eldik van Tree-O-Logic.

Specialiseren in adviseren over assetmanagement

Alles in één omgeving, waarbij iedereen naar hetzelfde kijkt maar binnen zijn eigen rol acteert. Dat is volgens project- en teamleider Henk van Eldik van boomtechnisch adviesbureau Tree-O-Logic uit Harskamp de kern van hun online en als merk geregistreerde dienst Treeasset.

Bomen vormen een belangrijke waarde voor mens, natuur en milieu. Van Eldik: “Bomen vertegenwoordigen een monetaire waarde, leveren ecosysteemdiensten, bevorderen de biodiversiteit, worden periodiek onderhouden en onderzocht en zijn vaak onderdeel van maatschappelijke discussie. De waarde van bomen is niet altijd in geld uit te drukken. Assetmanagement is daarom van groot belang. Wij ondersteunen dit proces met onze online tool Treeasset.”

Inzichtelijk gemaakt waar en wat er wordt geplant.

Van Eldik vervolgt: “Met Treeasset bieden wij klantspecifiek maatwerk, zodat het proces rondom bomen optimaal geborgd wordt in het systeem. Wij verzamelen gegevens over bomen als hun eigenschappen, de staat waarin ze verkeren en de vereiste onderhoudswerkzaamheden. Uit de verzamelde data maken wij slimme selecties waarmee we bijvoorbeeld de onderhoudswerkzaamheden uitzetten naar een groenaannemer. Als hij inlogt ziet hij de opdrachten die voor hem klaarstaan: snoeien of aanplanten, maar ook essentiële informatie over de locatie van de boom. Alles bij de hand om het werk goed uit te voeren. Als de werkzaamheden zijn afgerond, dan meldt hij zijn taak af in het systeem. De beheerder krijgt hiervan een signaal. Op die manier is snel inzichtelijk wat de status is. Vervolgens kunnen we ook leren van eventuele zaken die zich aandienen. De cirkel is rond en we starten opnieuw: gegevens verzamelen, werk uitvoeren, toezicht houden en data analyseren en evalueren.”

Bekijken van grafieken met boomdata via dashboarding.

Processen ordenen

Binnen Treeasset zijn meerdere modules aan elkaar gekoppeld. “Het gaat verder dan alleen het verzamelen van gegevens als snoeiwerkzaamheden aan of het planten van bomen. Denk hierbij aan het verzamelen van informatie over het beheren van de Eikenprocessierups, Essentaksterfte, de monitoring van de nazorg of het implementeren van een vergroeningsmodule. Treeasset is het middel om processen in de gehele keten inzichtelijk te maken en te optimaliseren.”

Een team van vijftien medewerkers adviseert over alles wat met bomen te maken heeft. “We werken met dashboarding, waarbij grafieken en lijstjes eenvoudig inzicht geven wat er door de verschillende partijen als beheerders, groenaannemers, maar ook vakspecialisten als boom- en groendeskundigen in het systeem is gezet. Hierdoor ontstaat grip op alle processen. Dit helpt de beheerder bij het uitvoeren
van assetmanagement.”

De hoge en lage aantastingsdruk van de Eikenprocessierups (EPR).

Taak- en rolverdeling

De uiteenlopende taken zijn goed te scheiden, waarbij iedereen zijn eigen toegang heeft. Een beheerder wil namelijk overal van op de hoogte zijn, maar voor uitvoerende partijen die snoeien en zagen, inspecteurs en toezichthouders is dat niet nodig. “Een beleidsmedewerker verantwoordelijk voor de monumentale bomen in zijn gemeente wil alleen informatie over de conditie, waar ze staan, waarom ze monumentaal zijn en wie de eigenaar is. Dat kan interessant zijn bij de afweging om particulieren financieel tegemoet te komen bij het zelf onderhouden van hun exemplaren. Wij zijn specialist in het scheiden van die taak- en rolverdeling. Het creëert duidelijkheid en zorgt voor een goede balans tussen risico’s, doelen en kosten bij het beheer bomen. Onvoldoende grip op de processen rondom bomen zijn verleden tijd. Treeasset helpt de klant optimaal bij assetmanagement”, zo besluit Van Eldik.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details