Platform voor de tuin- en groenprofessional
Specialistische kennis voor onderzoek naar breukvastheid en stabiliteit van bomen
Opstelling meting met een Picus geluidstomograaf.

Specialistische kennis voor onderzoek naar breukvastheid en stabiliteit van bomen

Natuurlijk is het bedrijf Expedio Arbori, actief in de markt voor het inventariseren en inspecteren van hele populaties bomen. Dat soort projecten hoort er bij. Maar voor Ronald wordt het “boomtechnisch” pas echt interessant als er hele specifieke informatie over één of een klein aantal bomen gewenst is. Dan valt zijn kennis, kunde en ervaring pas echt vrij. Denk daarbij onder andere aan diepgaand onderzoek naar de stabiliteit of breukvastheid van een oude boom in een stadscentrum of veiligheidsinspecties van door schimmels geïnfecteerde bomen. 

We hebben afgesproken in een middelgrote stad in midden Nederland. Daar ontmoeten we Ronald Wobben van Expedio Arbori in zijn natuurlijke habitat: in een stadscentrum en logischerwijze omgeven door bomen. Hij heeft zijn meest gebruikte gereedschappen al uitgestald; een spade, een houten hamer en een zogenaamde sondeerstok. Met deze stok kun je al een beetje “in” de boom kijken, maar daarover later meer. Ronald steekt van wal: ‘Mijn belangrijkste hulpmiddel voor de inventarisatie en analyse van een boom zie je nu echter niet. Dat zijn mijn kennis, kunde en ervaring die worden ingezet door alleen nog maar naar de boom te kijken. De visuele inspectie levert al heel veel bruikbare informatie op, tenminste als je weet waar je op moet letten. Met de sondeerstok kan ik in de stam “kijken” door in bestaande gaten te prikken. De weerstand die ik ondervind, is een indicatie voor bijvoorbeeld houtrot. Dit kun je ook horen als je met een houten hamer de boom als klankkast gebruikt. Ik gebruik de diagnostische meetapparatuur pas als dit noodzakelijk blijkt te zijn na mijn eigen visuele inspectie.’

Beeld (resultaat) van het Picusonderzoek.

Breukvastheidsonderzoek 

Expedio Arbori beschikt over een Picus geluidstomograaf om de boom van binnen te bekijken. Rondom de stam worden een aantal pinnetjes (0,8-2mm) geslagen tot de eerste jaarring. Door met een hamer op deze pinnetjes te slaan en vervolgens de resulterende geluidsgolven te registreren en te analyseren, krijg je een goed beeld van het inwendige van de betreffende boom. 

Daar waar de Picus gebruik maakt van geluidsgolven, en de mate van aantasting van het hout op meetniveau in beeld kan brengen, wordt bij de TreeTronic gebruik gemaakt van een zwakstroom. 

Aan de hand van het elektrisch geleidingsvermogen van het hout, kan een beter beeld verkregen worden van de soort beschadiging en/of de mate van aantasting. 

Zo kan met de TreeTronic een beginnende aantasting in een vroeg stadium ontdekt worden en/of kan de mate van aantasting aan de stamvoet, ook onder maaiveldniveau, benaderd worden.

Stabiliteitsonderzoek

Hoewel een indicatie van de stabiliteit van de boom ook verkregen kan worden bij inzet van de Pcius of Treetronic, kan deze ook fysiek beproefd worden door een zogenoemde trekproef uit te voeren. Bij deze onderzoeksmethode wordt de windbelasting op een boom gesimuleerd door met een in de boom aangebrachte kabel aan de boom te ‘trekken’. Een inclinometer aan de stamvoet van de boom registreert de bewegingen in de kluit en daarmee de stabiliteit van de boom.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details