Platform voor de tuin- en groenprofessional
Stadswerk organiseert ‘Community of Practice Groen in stad en dorp’

Stadswerk organiseert ‘Community of Practice Groen in stad en dorp’

Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland start in samenwerking met de Groene Stad Challenge een Community of Practice (CoP) rond het thema vergroening van de bebouwde leefomgeving. Kennisdeling, uitwisseling van ervaringen en praktische ondersteuning bij de gemeentelijke vergroeningsagenda’s staan hierbij centraal. Gemeenten die lid zijn van Stadswerk en deelnemers aan de Groene Stad Challenge worden uitgenodigd lid te worden van dit platform. Zo kunnen ze in gezamenlijkheid de noodzakelijke vergroening van de bebouwde leefomgeving versnellen. 

Centrale rol gemeenten

De toekomst van onze leefomgeving is groen! Groen biedt beleidsmakers een breed palet aan mogelijkheden om sociale en fysieke doelen te bereiken. En daarin zijn grote stappen te zetten. Meer groen, beter groen en een rijkere natuur zijn nodig om in te kunnen spelen op opgaven als klimaatadaptatie, herstel van de biodiversiteit en gezond (samen)leven. Het speelveld is veelzijdig. Er wordt veel kennis ontwikkeld, er ontstaan nieuwe uitvoeringstechnieken en het netwerk van betrokkenen groeit. Gemeenten hebben hierin een centrale rol, daarom is samenwerking en kennisdeling van groot belang. De CoP ‘Groen in stad en dorp’ biedt gemeenten een platform om elkaar te inspireren, van elkaar te leren én in samenhang de vergroening hoog op de beleidsagenda te zetten. 

Resultaten Groene Stad Challenge bieden gespreksstof

Net als bij de andere Communities of Practice die Stadswerk organiseert zal het eigenaarschap van de CoP liggen bij de deelnemende gemeenten. De deelnemers bepalen samen de inhoudelijke agenda en de vergaderfrequentie. Steeds staat de onderlinge informatie-uitwisseling rond het groen centraal. De uitkomsten van de Groene Stad Challenge geven inzicht en kunnen een leidraad bieden om te komen effectieve vergroening. De bijeenkomsten bestaan voor het grootste deel uit digitale bijeenkomsten, gecombineerd met werkbezoeken aan praktijkvoorbeelden (mits de coronaregels dat toestaan). Deelname aan de CoP is kosteloos voor leden van Stadswerk en deelnemende gemeenten aan de Groene Stad Challenge. De CoP start in januari 2022. Aanmelding via [email protected]

Koninklijke Vereniging Stadswerk

Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland biedt al ruim 100 jaar aan alle Nederlandse gemeenten een forum om kennis en ervaring op dit brede terrein uit te wisselen.

De Groene Stad Challenge

De Groene Stad Challenge verzamelt op basis van data-analyses, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) diepgaand inzicht in de mate van vergroening per wijk of buurt binnen elke gemeente in Nederland. Gemeenten die deelnemen aan de challenge krijgen inzicht in de plaatsen waar het al goed gaat en waar de vergroeningspotenties binnen de gemeente aanwezig zijn. Voor een periode van 3 jaar worden de resultaten van het data-onderzoek geanalyseerd en krijgen deelnemers een goed inzicht in het groen binnen de bebouwde kom van hun gemeente. De volgende gemeenten hebben zich reeds aangemeld: Apeldoorn, Breda, Bunnik, Deurne, Diemen, Dordrecht, Enschede, Helmond, Hilversum, Maassluis, Neder-Betuwe, Oss, Ouder-Amstel, Raalte, Rijswijk, Tilburg, Uden, Utrechtse Heuvelrug, Venlo, Vught, Waalwijk, West Betuwe, Westland, Zoeterwoude en Zwijndrecht. 

Inschrijven

Gemeenten kunnen zich t/m 15 oktober inschrijven voor de tweede ronde van de Groene Stad Challenge. De Groene Stad Challenge wordt georganiseerd door Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op www.groenestadchallenge.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details