Platform voor de tuin- en groenprofessional
Producten

Steengoed maatwerk

Specialist in tuinconstructiematerialen E.L.S. Garden lost met maatwerk diverse functionele en esthetische verwachtingen in.

Steenscherm – Luybrechts 1 kopiëren
Steenschermen zijn minder gekend, maar bijzonder interessant voor het realiseren van hoge en slanke afsluitingen.

27 oktober 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Korf of scherm als afsluiting, plantenbak en veel meer

Sinds de buxusmot het op Vlaamse hagen en struikjes gemunt heeft, zien we in het straatbeeld steeds vaker steenkorven verschijnen. De balkvormige draadnetten, opgevuld met breukstenen, vormen immers een meer robuuste afsluiting van voortuinen en opritten. De mogelijkheden zijn echter nog veel uitgebreider. Specialist in tuinconstructiematerialen E.L.S. Garden lost met maatwerk diverse functionele en esthetische verwachtingen in.

Tekst Elise Noyez    |    Beeld E.L.S. Garden

De strakke voortuin met grindpad en een steenkorf langs de straatkant of perceelgrens is ondertussen wel gekend. Maar ook als hogere afsluiting, plantenbak, zitbank, designelement of zelfs brievenbus laten steenkorven zich in een modern tuinproject inpassen. Volgende keuzes hebt u daarvoor te maken:

Korf of scherm?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen steenkorven enerzijds en steenschermen anderzijds. In het eerste geval is de steenmassa quasi volledig door draadnetten omwikkeld; in het tweede geval worden de kopse kanten afgesloten met granieten palen, waartussen draadnetten gespannen worden. Net zoals bij betonnen afsluitingen worden er bij grote lengtes extra tussenpalen voorzien. De bovenkant blijft open, of het steenscherm wordt afgewerkt met een granieten deksteen.

Steenkorven zijn een gekend alternatief voor de haag, maar ook elementen zoals brievenbussen, zitbanken en plantenbakken behoren tot de mogelijkheden.

Omdat de palen van een steenscherm 50 à 60 centimeter diep in de grond verankerd worden, is deze oplossing steviger dan een steenkorf. Er kunnen bijgevolg hogere en smallere afsluitingen mee gerealiseerd worden. Een steenkorf, daarentegen, biedt vooral vormelijk meer flexibiliteit.

Vormgeving

Terwijl de toepassing van steenschermen zich beperkt tot rechte wanden en afsluitingen, kunnen steenkorven in verschillende vormen gerealiseerd worden. Naast de gekende balkvorm behoren bijvoorbeeld ook vierkanten, ruiten, en andere geometrische vormen tot de mogelijkheden. In uitzonderlijke gevallen, en met het juiste materiaal, kunnen zelfs ronde vormen gecreëerd worden. Intern kunnen er bovendien verschillende zones voorzien worden, zodat in eenzelfde steenkorf diverse kleuren vulmateriaal in een bepaald patroon met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Afmetingen

Zowel steenschermen als steenkorven zijn beschikbaar in standaardmaten. Voor schermen gaat het om een standaardlengte van 250 cm op het net, en hoogtes van 100 of 200 cm. Palen zijn beschikbaar in dieptes van 18 of 28 cm. Als standaard, stapelbare steenkorven heeft E.L.S. Garden dan weer balken van 100 x 30 x 50 cm of van 200 x 30 x 50 cm ter beschikking, al is maatwerk hier veel vaker aan de orde. Dat gebeurt met uiterst duurzame galfan draadnetten van 200 op 200 cm, met mazen van 50 x 50 mm, die gesneden en mechanisch verbonden worden om de juiste vorm te realiseren.

Steenkorven bieden een enorme vrijheid qua vormgeving. Een slimme (kleur)combinatie van vulmaterialen maakt het plaatje af.

Vulmateriaal

Een groot deel van het karakter van een steenscherm of steenkorf wordt bepaald door het vulmateriaal. E.L.S. Garden heeft daarvoor een ruim aanbod aan ontgruisde ronde en gebroken stenen in diverse tinten, van neutraal grijs tot roze of crèmekleur.

Aandachtspunt is in ieder geval dat de afmetingen van het vulmateriaal op de mazen van het draadnet afgestemd zijn. Bij een net van 50 x 50 mm, de standaard voor steenkorven, kiest men bijvoorbeeld best een kaliber 40/80 of groter.

Plaatsing

E.L.S. Garden ontwerpt en produceert de steenkorven, en staat in voor de levering van zowel de korven als het vulmateriaal. De vulling en assemblage dienen echter ter plaatse uitgevoerd te worden. Ter ondersteuning geeft de specialist wel informatie en advies over verankering en stabilisatie, én stelt hij bij elke aankoop een week lang een ringklemtang ter beschikking voor het afsluiten en afwerken van de korven.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details