Platform voor de tuin- en groenprofessional
Stenen, sierbestrating en tuintegels. Klimaatadaptieve producten om leefomgeving duurzamer te maken

Stenen, sierbestrating en tuintegels. Klimaatadaptieve producten om leefomgeving duurzamer te maken

Het zijn volgens manager marketing en communicatie Mirjam Rosman van MBI De Steenmeesters de drijfveren om te innoveren. “Wij zijn in staat om onze bestaande recepturen steeds te verbeteren, waarbij duurzaamheid en kwaliteit de boventoon blijven voeren.”

Een wereld zonder verharding of terrassen is ondenkbaar en de bouwmaterialen zijn heel hard nodig, maar de impact op ons milieu moeten we zeker beperken.

Om een substantiële bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving ontwikkelt MBI innovatieve producten. Mirjam: “Denk aan een klimaatadaptieve straat met speciale open voegen, waarbij makkelijk hemelwater passeert, dat vervolgens infiltreert in de fundering of daar
wordt opgevangen.” 

Een andere klimaatadaptieve oplossing is het gebruik van siergrasbetontegels. “Voorheen had je alleen de grasbetontegels, die je overigens nog steeds hebt, die langzaam evolueerde tot een prachtig samenspel van mooie lijnen tussen gras en beton; de sierbetontegel. Deze is eveneens klimaatadaptief; het water kan weg en het groen blijft behouden.”

Een klimaatadaptieve straat met speciale open voegen.

Idee architect

Naast het eigen assortiment klimaatadaptieve stenen waaronder de HerbaLinea waterpasserende bestrating ontwikkelt en produceert MBI eveneens materialen op projectbasis. “In opdracht van het bouwteam dat verantwoordelijk is voor de aanleg van Floriade Expo 2022 in Almere, hebben we het idee voor de nieuwe sierbestrating uitgewerkt; het gras groeit aan de zijkant volop en we laten het gras ogenschijnlijk verwasemen naar het middenpad. Hierdoor blijft het een brede rijweg maar voelt veel prettiger aan. Het idee is van de architect, wij zorgen dat we deze bestrating op grote schaal kunnen produceren en bij de aanleg machinaal kunnen verwerken.”

Water kan weg en groen blijft behouden.

Levensduur is een belangrijke factor

MBI is volop bezig met duurzaamheid van haar producten. “Hoe langer een product meegaat, hoe minder beweging nodig is om het te vervangen en hoe kleiner de vraag naar nieuwe producten. Zo is de grondstof van een bouwsteen bepalend of deze duurzaam is maar ook of het product lang meegaat. Alternatieve grondstoffen zijn een andere belangrijke factor. Denk bijvoorbeeld aan granova, een alternatief voor betongrondstoffen dat afkomstig is van afvalcentrales. Te vergelijken met puin, waarbij we de bestaande stenen breken en een nieuwe functie geven zoals basismateriaal voor nieuwe stenen.”

Het productieproces speelt ook een belangrijke rol in duurzaamheid. “Mede om die reden werken wij in onze vier fabrieken met zelf opgewekte energie; we hebben eigen windmolens en zonnepanelen. Ook bij het produceren van stenen blijven we steeds verduurzamen. Om die reden zijn wij voorstander voor de MKI-waarde, wat staat voor milieu kosten indicator, die de impact van een vierkante meter bestrating berekent. Overigens is het voor ons belangrijk om te kijken naar de totale milieukosten; niet alleen maar naar het aandeel van een specifiek onderdeel.” 

MBI wil binnen afzienbare tijd de groenste betonfabriek van Nederland hebben. “Hier moet alles terugkomen waarvan wij vinden dat we als fabrikant aan moeten voldoen; nu en in de toekomst. Een wereld zonder verharding of terrassen is ondenkbaar en de bouwmaterialen zijn heel hard nodig, maar de impact op ons milieu moeten we zeker beperken. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en weten dat onderwerpen als hergebruik en circulariteit nog veel onderzoek vergen. In samenwerking met diverse brancheverenigingen zoals in betonketens pakken wij die gezamenlijk aan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details