Platform voor de tuin- en groenprofessional
Stevige en gezonde rhododendrons, het hele jaar door aan te planten

Stevige en gezonde rhododendrons, het hele jaar door aan te planten

Rhodosakwekerij gebruikt geavanceerde techniek

Rhodoskwekerij in Kapellen en Brasschaatis gespecialiseerd in het opkweken van rhododendrons in volle grond en in Air Root Containers (ARC) voor professionele klanten. Het aanbod omvat meer dan dertig variëteiten in reguliere maten van 80/100 tot 200/250, als solitaire planten tot vier meter hoog, in meerstammige parasolvormen en andere. Groot voordeel van de ARC-planten is dat ze het hele jaar door geplant kunnen worden.

Opgekweekt in pure zandgrond

In het buitenland worden rhododendrons vaak opgekweekt in zure veengrond. Deze planten hebben het moeilijker om zich aan onze lokale bodemgesteldheid aan te passen. Alle planten van Rhodoskwekerij, daarentegen, worden gekweekt in een pure, maar vrij neutrale zandgrond, waardoor ze direct aanslaan op een andere zandgrond of een zware grond die verbeterd werd met turf en/of mager zand.

Alle planten uit volle grond zijn voorzien van een gezonde, goed doorwortelde kluit, in verhouding tot de grootte van de plant. De kluiten worden ingepakt in gaasdoek en de grotere exemplaren zijn voorzien van een draadkluit. Bij de kweek worden meststoffen tot een minimum beperkt en worden ook geen onkruidverdelgers of insecticiden gebruikt.

Aangeplant rhododendronmassief.

 

Potplanten in Air Root Containers

Opmerkelijk aan de potplanten is dat ze niet in gewone containers gekweekt worden, maar in de unieke Air Rooth Containers. Dit zijn potten zonder bodem,  royaal voorzien van ronde luchtgaten waardoor extra zuurstof wordt toegevoegd aan het wortelgestel, dat op die manier perfect kan uitgroeien en niet verstikt raakt.

De wortels groeien naar buiten en worden bij contact met de lucht als het ware terug naar binnen geleid. Dus geen ronddraaiende wortels meer aan de binnenkant van de pot. De luchtgaten, samen met de speciaal uitgezochte potgrond, maken dat er veel haarwortels snel worden aangemaakt. Binnen de 12 à 15 weken ontstaat er zo een goede kluit. De planten kunnen meer voedingsstoffen en water opnemen en groeien daardoor beter. De stress van het verplanten gebeurt bij Rhodoskwekerij in de pot en niet meer bij de klant, als de rhododendron in de tuin wordt geplant.

De ARC container met z’n vele luchtgaten.

 

Verlengd plantseizoen

Het grote voordeel van het ARC containersysteem is dat de planten het hele jaar door kunnen uitgeplant worden, onafhankelijk van de weersomstandigheden. De hovenier hoeft zich dus niet meer aan het traditionele, beperkte plantseizoen te houden. Commercieel gezien vormt dit uiteraard een grote troef voor de groenprofessional.

De in pot gekweekte rhododendrons van Rhodoskwekerij bieden nog andere voordelen. Zo hebben we hier te maken met een ‘zuivere’ kluit, omdat deze verpakt zit. Als hovenier kunt u een snellere en makkelijker hergroei garanderen. De planten krijgen ook niet te maken met verplantingsstress. Wel moeten de vochtcondities in het oog gehouden worden. Door het gebruik van potgrond hebben de kluiten een beperkt gewicht, waardoor ze meestal – met uitzondering van de allergrootste exemplaren – nog handmatig verplaatst kunnen worden.

Een optimale wortelstructuur met de ARC-containers.

 

Uitknoppen loont

Bij het verplanten van een rhododendron wordt de balans tussen blad en wortels tijdelijk even verstoord. Als de plant daarbij dan nog eens extra energie moet steken in het aanmaken van zowel bloemen als zaad, kan het gebeuren dat de groei stilvalt. Om een snelle doorgroei na aanplant te verkrijgen, is het aangeraden om preventief alle bloemknoppen weg te snoeien. Om toch nog in het eerste jaar bloei te verkrijgen, verwijder je best direct na de bloei de verwelkte bloemen. Zo gaat er geen extra energie verloren aan zaadvorming. Bloemen én groei voor het volgend jaar worden in de hand gewerkt door het wegnemen van alle bloemen na de huidige bloei.

Handige beplantingsschema’s

Rhodoskwekerij stelt zijn lange ervaring ten dienste van de groenprofessional, onder de vorm van beplantingsschema’s die als pdf van de website gedownload kunnen worden. Deze schema’s houden rekening met een optimale standplaats, met het formaat van de planten, de grootte van het te beplanten vak en het gekozen type van beplanting. Hiermee kan de hovenier perfect aan de slag om diverse massieven aan te leggen, zoals hoekmassieven, organische massieven en allerhande rechte massieven.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details