Platform voor de tuin- en groenprofessional
Stop de bosmaaier!
Joost de Vogel Directeur Essie BV

Stop de bosmaaier!

“De manier waarop de bermen in ons land worden gemaaid is niet meer van deze tijd. Eerst gaat er een grote trekker met een maaimachine overheen en daarna moet er nog door tenminste twee man (die door de toenemende personeelsschaarste steeds moeilijker te vinden zijn) met een bosmaaier worden na-gemaaid langs en om de verschillende objecten die er in de berm staan. Denk aan lichtmasten, hectometerpaaltjes, reflectorpaaltjes en verkeersborden. 

Dat is niet alleen omslachtig, het is – mede door gebruik van benzinemaaiers – ook nog eens weinig duurzaam. Ook omdat de grote maaimachine die voorop gaat zelden op zijn maximale capaciteit kan maaien omdat de mannen met de bosmaaiers anders zijn tempo niet kunnen bijhouden. Verder belanden er door de afbrekende maaidraad microplastics in het milieu, beschadigen de bosmaaiers de verschillende objecten en verkorten ze zodoende de levensduur. 

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verkeersveiligheid. Achteropkomend verkeer moet remmen of uitwijken, er ontstaan files, frustraties en stress. 

“Hoewel ik geen achtergrond heb in de groenbranche stond ik wel vaak in dat soort files. En daar kwam ik op het idee om iets aan bovenstaande situatie te doen. Want hoe fijn zou het zijn als de grasmaaier zonder die twee bosmaaiers kan? 

Met onze Essie Eco2Shield® – een betonnen bedekkingsring van 8 centimeter hoog die om de voet van allerlei bermobstakels wordt geplaatst – kunnen grasmaaiers gewoon om alle objecten heen maaien en is bijmaaien niet langer nodig. De ringen beschermen niet alleen de objecten, maar zorgen er ook voor dat er niets meer om de voet kan groeien. 

In de ruim twee jaar dat we Eco2Shield® – in twee verschillende formaten – nu leveren zijn er al duizenden in Nederlandse bermen geplaatst. Provincies, gemeenten, groenbeheerders en zelfs Schiphol ziet het nut en de noodzaak van onze simpele maar doeltreffende uitvinding. 

“Essie’s Eco2Shield® biedt daarmee een oplossing voor complexe vraagstukken als verkeersveiligheid, milieu, kostenreductie en circulair beheer. En biedt voordelen voor zowel verkeersdeelnemers, groenbeheerders en assetbeheerders. Niet voor niets ontvingen we in 2022 een innovatie award tijdens de Groene Sector Vakbeurs. 

Opvallend genoeg zijn het de groenbedrijven die de meeste bedenkingen hebben. Want in maaibestekken staat bijmaaien vaak nog expliciet beschreven. Maar stel je eens voor hoeveel aantrekkelijker het werken bij een groenbedrijf wordt wanneer dit gevaarlijke werk tot het verleden behoort?

En denk je eens wat het betekent voor de Life Cycle Analyses (LCA) van al die objecten in de berm. Ik weet van gemeenten dat verkeersborden en paaltjes in bermen nu 15 jaar korter meegaan dan diezelfde objecten op een trottoir. Alleen omdat ze door maaidraad worden beschadigd: ze gaan rotten en corroderen en aluminium en allerlei coatings logen veel sneller uit door die beschadigingen. Met de huidige grondstof- en materiaalprijzen tikt dat behoorlijk aan. 

“Ons doel is dat we in heel Nederland kunnen stoppen met die vreselijke bosmaaiers. Dat maakt ons werk, maar ook de samenleving een stukje vriendelijker, schoner, duurzamer en veiliger!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details