Platform voor de tuin- en groenprofessional
Straatmeubilair met CO2-neutrale footprint
Zitjes in de openbare ruimte of op dakterrassen.

Straatmeubilair met CO2-neutrale footprint

Hardhout steeds vaker vervangen door bamboe

Fabrikant van straatmeubilair FURNS produceert steeds vaker met bamboe in plaats van met hardhout. Dat is niet alleen veel duurzamer, het resultaat is vaak oogverblindend. De fabrikant uit het Brabantse Uden presenteerde een compleet nieuwe bamboe-lijn tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte, begin oktober in de Utrechtse Jaarbeurs. 

FURNS onderscheidt zich in de markt van straatmeubilair doordat het bedrijf uit Uden alles in eigen huis heeft: van ontwerp tot productie en levering. Kenmerkend voor FURNS is dat veel ontwerpen gecombineerd worden met groen. Veel meubilair biedt naast bijvoorbeeld een zitplaats, ook ruimte voor beplanting of zelfs complete bomen. 

Bamboe kan iedere vijf jaar worden geoogst, dat is tien keer zo vaak als hardhout.

FURNS ontwerpt en produceert niet alleen maar plantenbakken met zitjes, maar ook losse zitelementen, afvalbakken en boombeugels en boomroosters voor de openbare ruimte. “Door boomroosters toe te passen zorg je ten eerste voor veiligheid”, stelt Sil van Duijnhoven, mede-eigenaar en creatief directeur bij FURNS Street Furniture. “Het maaiveld blijft rondom de bomen gelijk waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan. De bomen zelf zijn ook beschermd. De stam en wortels van bomen worden door de boomroosters niet beschadigd. Boomroosters zorgen er tevens voor dat er makkelijker water en zuurstof bij de wortels kan komen. Het onderliggende frame voorkomt belasting en beschadiging van wortels.” 

Voet aan de grond

In de wereld van de openbare ruimte heeft FURNS ondertussen een stevige voet aan de grond, maar ook als het gaat om de inrichting van daktuinen. Met de presentatie van de nieuwe bamboelijn wordt FURNS nog interessanter, ook voor de inrichting van de openbare ruimte.

Van Duijnhoven constateert dat bamboe steeds vaker als alternatief voor hardhout wordt ingezet. “Als je gemeenten kunt uitleggen dat bamboe de meest duurzame oplossing is, dan hebben ze eigenlijk geen keuze meer. Bamboe is niet alleen het snelst groeiende bouwmateriaal ter wereld, het is ook een snel hernieuwbaar materiaal dat in alle (sub)tropische regio’s van de wereld in overvloed beschikbaar is. Bamboe neemt de rol van hardhout langzamerhand over in de openbare ruimte en wij drage daar een flink steentje aan bij.

De stand van FURNS op de vakbeurs.

FURNS ontwerpt en produceert al het straatmeubilair zelf. Van Duijnhoven: “In onze fabriek in Polen worden alle cortenstalen, aluminium en verzinkt stalen onderdelen gemaakt. Ons zusterbedrijf Awood is gespecialiseerd in het leveren van hout, composiet of bamboe. In de productie werken we samen, maar als bedrijf hebben we ieder een eigen lijn. Zij verwerken voor ons het hout op de metalen onderdelen en maken bijvoorbeeld onze hardhouten plantenbakken.” 

Elke vijf jaar oogsten

Bamboe groeit enorm hard en is sterk en het gaat gemakkelijk vijftig jaar mee. Bamboe kan elke vijf jaar geoogst worden. Wanneer je dit vergelijkt met hardhout, betekent het dat bamboe tien maal geoogst kan worden in de groeitijd van hardhout. Daarbij neemt bamboe ook heel veel CO2 op. Redenen te over voor FURNS om een compleet nieuwe lijn te ontwerpen van bamboe. Aan meubilair in de stedelijke omgeving worden hoge eisen gesteld en bamboe komt aan al deze eisen tegemoet. In China wordt bamboe al jarenlang in de bouw en de buitenruimte wordt toegepast. 

Van Duijnhoven is zelfs zo enthousiast over het materiaal dat hij tijdens de vakbeurs op beide beursdagen samen met Nicole Nicholson van Moso Bamboo een presentatie gaf over het productieproces van bamboe en het toepassingsveld in de openbare ruimte. 

Afvalbakken en bankjes, vaak in combinatie met groen.

FURNS kenmerkt zich naast de kwaliteit ook door flexibiliteit en snelheid. In Uden staan voorraden om meteen een heel plein in te kunnen richten. Van meer dan 500 banken in verschillende materialen, afmetingen en vormen tot 800 fietsbeugels. Allemaal doorlopende voorraad om een gemeente direct van dienst te kunnen zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details