Platform voor de tuin- en groenprofessional
Strakke uitstraling op straat, dak of terras
Dankzij de oer simpele bout-constructie zijn elementen makkelijk te hergebruiken.

Strakke uitstraling op straat, dak of terras

Prefab borderranden en plantenbakken bieden voordeel

Een border of plantenbak metselen is niet alleen tijdrovend en kostbaar. Vind nog maar eens een metselaar die dit snel en vakkundig voor elkaar krijgt. Ook in de hoveniersbranche begint het personeelstekort voor problemen te zorgen. Fabrikant FURNS uit Uden speelt daar slim op in. Door de bakken uit te voeren in aluminium of  staal en ze te prefabriceren. Dat scheelt niet alleen tijd en geld, maar ook gewicht. En dat is weer fijn voor daktuinen.

Cortensstaal oogt strak.

“De trend voor prefab bouwen zet zich voort”, stelt Sil van Duijnhoven, mede-eigenaar en creatief directeur bij FURNS Street Furniture.  “Niet alleen in de bouw van huizen, maar ook in de infra en hoveniersbranche is er een groot tekort aan mensen. Hierdoor wordt er steeds vaker naar prefab oplossingen gezocht en FURNS zet daar vol op in.”

Met cortenstaal of gepoedercoat aluminium vervangt FURNS de traditionele manier van plantenbakken maken: met een gemetselde muur met een afdekrand. Van Duijnhoven: “Door simpelweg metalen prefab borderelementen te koppelen en stellen, creëer je snel een bloembak of groot plantvak. Naast de tijdwinst levert dit een aanzienlijke gewichtsbesparing op daktuinen en kan het zelfs circulair ingezet worden.”

Bankjes op de Laan van Spartaan.

FURNS produceert de plantenbakken en borderranden niet alleen, maar houdt ook een flink assortiment op voorraad. Van Duijnhoven: “In alle denkbare afmetingen. We kunnen daardoor heel snel leveren. Dat wordt gewaardeerd in de markt.”

Hoogteverschillen

FURNS leverde onlangs een flinke hoeveelheid borderafscheidingen en plantenbakken voor het project Laan van Spartaan in Amsterdam. Van der Tol Hoveniers maakte daar een daktuin naar een ontwerp van Rob van Dijk. Die tuin bestaat uit een privé- en een semi-openbaar gedeelte. De tuinen, openbare tuin en hoogteverschillen worden onderling gescheiden door cortenstalen borders en plantenbakken.

Van Duijnhoven: “In dit project is er maar liefst 33 ton aan staal gebruikt. Dat lijkt misschien veel maar ten opzichte van gemetselde randen hebben we maar liefst 210 ton aan gewicht bespaard. Voor een daktuin is dat een aanzienlijk gewicht.”

Naast de enorme gewichtsbesparing en dus constructieve besparing aan het gebouw, kon FURNS ook zorgen voor een forse besparing in tijd. “Het plaatsen van een prefab plantenbak is niet alleen veel sneller, maar gaat ook vele malen makkelijker, denk aan het stellen van profielen, voegen, funderen etcetera”, aldus Van Duijnhoven. “Uiteraard kost het in de voorbereiding iets meer tijd. Een stalen element wordt bij FURNS volledig uitgetekend in 3D en 2D. Deze tekeningen worden voor de opdrachtgever gebruikt, maar ook voor het personeel in de werkplaats. Gelukkig is het tekenen hiervan volledig geautomatiseerd van lassamenstelling tot 3D-bestand, dus heel lang duurt het nu ook weer niet.”

Weinig onderhoud

Van Duijnhoven wijst daarnaast op het feit dat cortenstaal een duurzaam materiaal is dat weinig onderhoud vergt en goed bestand is tegen vandalisme. “Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor de bruggen- en scheepsbouw. De afwatering en de ventilatie rondom het materiaal is daarbij wel belangrijk. En dankzij de oer simpele bout-constructie zijn elementen makkelijk te hergebruiken. In ons assortiment bieden we naast maatwerk een standaard gamma dat universeel met elkaar is uit te wisselen”, legt Van Duijnhoven uit.”

Omdat cortenstaal een zuivere staalsoort is zonder chemische conserveringen is het bovendien zeer goed te recyclen. Dertig procent van de door FURNS gefabriceerde plantenbakken en borders is afkomstig uit schroot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details